FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU razmatra iranski prijedlog o obogaćenju urana u manjim količinama

PARIZ , 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) Europska unija razmatra iranskiprijedlog koji bi toj zemlji omogućio daljnju proizvodnju obogaćenogurana u manjim količinama čiji bi stupanj čistoće bio vrlo nizak,unatoč tomu što se Europljani protive razvoju teheranskog nuklearnogprograma koji omogućuje i proizvodnju atomskog oružja, izvijestili suu četvrtak diplomati.
PARIZ , 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) Europska unija razmatra iranski prijedlog koji bi toj zemlji omogućio daljnju proizvodnju obogaćenog urana u manjim količinama čiji bi stupanj čistoće bio vrlo nizak, unatoč tomu što se Europljani protive razvoju teheranskog nuklearnog programa koji omogućuje i proizvodnju atomskog oružja, izvijestili su u četvrtak diplomati.

Iran je to predložio u srijedu na sastanku u Parizu gdje su predstavnici te zemlje o razvoju pokusnog projekta obogaćenja urana razgovarali s predstavnicima europske trojice, njemačkim, francuskim i britanskim dužnosnicima.

Prema neimenovanim diplomatskim izvorima, reakcija europskih predstavnika glasila je da će trojka "o projektu raspravljati sa stručnjacima. Ukoliko oni pronađu odgovarajući način koji će omogućiti učinkovit nadzor projekta, što znači jamčenje da se obogaćeni uran neće koristiti u vojne svrhe, zašto ne?".

Nakon sastanka u Parizu, iranski predstavnici i europska trojka odlučili su nastaviti pregovore. Ponovno će se sastati uskoro, no za sada nije objavljen nijedan konkretan datum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙