FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frankofonska "Dobrodošlica Hrvatskoj"

ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - U sklopu Dana Frankofonije u petaknavečer je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika priređena "DobrodošlicaHrvatskoj" u status zemlje promatrača Frankofonije.
ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - U sklopu Dana Frankofonije u petak navečer je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika priređena "Dobrodošlica Hrvatskoj" u status zemlje promatrača Frankofonije.

Ta je odluka donesena u listopadu prošle godine na 10. summitu zemalja članica Frankofonije. Frankofonija se sastoji od 49 zemalja članica, 10 zemalja promatrača i četiri pridružene zemlje. Dobrodošlicu su zajednički organizirali francusko veleposlanstvo u Zagrebu i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Među brojnim uzvanicima bio je i predsjednik RH Stjepan Mesić.

Obraćajući se nazočnima, francuski veleposlanik u Zagrebu Francois Saint Paul izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska stekla status promatrača u zajednici Frankofonije. Dodao je kako je važno da, unatoč procesu globalizacije koji se događa u svijetu i u Europi, svaka zemlja nudi svoju kulturnu raznolikost među zemljama članicama Frankofonije.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zahvalio je francuskom veleposlaniku te je podsjetio na vrlo duge hrvatsko-francuske političke i kulturne odnose koji sežu od vremena franačke države preko Francuske revolucije, Napoleonova vremena pa sve do danas.

Predsjednik Mesić govorio je o važnosti francuskog jezika danas u svijetu rekavši kako je važno poznavanje svih velikih svjetskih jezika. Ova bi civilizacija bila znatno siromašnija da ne posjeduje bogatu francusku kulturu i jezik, istaknuo je, uz ostalo, predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙