FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedan frankofonije u Hrvatskoj od 16. do 24. ožujka

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Od 16. do 24. ožujka u hrvatskim ćese gradovima bogatim kulturnim programom obilježiti Tjedanfrankofonije u Hrvatskoj, koji ove godine ima poseban značaj jer jeHrvatska dobila status promatrača u Međunarodnoj organizacijifrankofonije.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Od 16. do 24. ožujka u hrvatskim će se gradovima bogatim kulturnim programom obilježiti Tjedan frankofonije u Hrvatskoj, koji ove godine ima poseban značaj jer je Hrvatska dobila status promatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Obilježavanje tjedna započet će filmom "Petites miseres" u kinu Tuškanac 16. ožujka, a nastavit će se sedmodnevnim književnim, kazališnim i likovnim događanjima, najavljeno je na konferenciji za novinare u povodu Tjedna frankofonije.

Tjedan završava 24. ožujka izložbom fotografija "Pritajeni šarm Belgije" Deana Miculinića u zagrebačkoj Medijateki i predstavom lutkarskog kazališta La Camelote u Teatru ITD. Brojna događanja održat će se i u Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Osijeku i Varaždinu.

Izraz "frankofonija" označava zemlje kojima je zajednička uporaba francuskog jezika, rekao je na konferenciji za novinare veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Francois Saint-Paul.

Govoreći o važnosti učenja francuskog jezika, koji govore milijuni ljudi na pet kontinenata, veleposlanik je istaknuo kako poznavanje samo jednog stranog jezika u EU više nije dovoljno. "Poznavanje dva strana jezika uvjet je za napredovanje u karijeri", istaknuo je Saint-Paul. Francuski jezik za Hrvatsku bitan je, kako zbog EU, tako i zbog turizma, posebice stoga što je samo lani Hrvatsku posjetilo oko 400 tisuća Francuza.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Dražen Margeta ukazao je na nizak interes i mali postotak učenja francuskoga jezika u hrvatskim školama, objasnivši to, među ostalim, i agresivnim anglikanskim pristupom u medijima. Ministarstvo podržava Tjedan frankofonije kao i promociju francuskoga jezika u Hrvatskoj, kazao je Margeta primjetivši kako korijen riječi kravata, simbola prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, ima korijen u francuskom jeziku.

Tjedan frankofonije, koji organiziraju veleposlanstva zemalja članica i zemalja promatrača Međunarodne organizacije frankofonije koje imaju predstavništvo u Zagrebu, podržale su i veleposlanice Belgije i Kanade u Hrvatskoj.

Frankofonija se sastoji od 49 zemalja članica, deset zemalja promatrača i četiri pridružene zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙