FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: Za Hrvatsku je 2009. razuman, ali zahtjevan cilj

ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća Europske unije(EU) Jean Asselbourn izjavio je za subotnje izdanje Večernjeg lista daje 2009. godina "razuman, iako vrlo zahtjevan cilj" za ulazak Hrvatskeu punopravno članstvo EU.
ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća Europske unije (EU) Jean Asselbourn izjavio je za subotnje izdanje Večernjeg lista da je 2009. godina "razuman, iako vrlo zahtjevan cilj" za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU.

"Godina 2009. je razuman, iako vrlo zahtjevan cilj. Da dostigne taj rok, Hrvatska bi morala početi pregovarati ove godine i završiti svaki korak u postupku bez velikih posrtanja", rekao je Asselborn, luksemburški ministar vanjskih poslova, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Unijom.

Po njegovim riječima, Vijeće ministara je 16. ožujka pokazalo dobru volju prihvaćanjem pregovaračkog okvira za Hrvatsku i time "ispunilo svoj dio pogodbe".

"Ključ za stvarno pokretanje pregovora sada leži u Hrvatskoj. Svaki sadržajan korak ili mjera koju hrvatska vlada poduzme tijekom idućih nekoliko tjedana dovest će nas bliže pokretanju pristupnih pregovora", naglasio je Asselborn.

"Pregovori mogu početi za nekoliko tjedana, ili nekoliko mjeseci, ali malo ima smisla razgovarati o novom nadnevku prije nego što vidimo daljnji konkretan napredak hrvatske Vlade u ispunjavanju uvjeta za pregovore", dodao je.

Asselborn smatra da brojne odluke hrvatske vlade posljednjih nekoliko tjedana - osnivanje posebnog tijela za potragu za Gotovinom i zamrzavanje njegove imovine - idu u pravom smjeru. "Važno je da hrvatske vlasti pokažu da imaju čvrst nadzor nad svojim obavještajnim i policijskim naporima te da nema zapreka njihovu radu unutar sustava", izjavio je Asselborn za Večernji list.

Predsjedatelj Vijeća ministara ocjenjuje da odgoda pristupnih pregovora s Hrvatskom neće negativno utjecati na širu regiju. "Upravo suprotno, Unija je poslala jasnu poruku svim političkim činiteljima širom Zapadnog Balkana: samo vladavina prava i prihvaćanje vlastite prošlosti utrt će put u europsku integraciju", rekao je Večernjem listu predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn.

Inače, pet zemalja članica EU-a zatražilo je od luksemburškog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Jean-Claudea Junckera da se pitanje hrvatskoj pristupa EU-u stavi na dnevni red summita EU-a, koji se održava sljedeći tjedan u Bruxellesu, potvrđeno je Hini u petak iz luksemburškog predsjedništva. "Predsjedništvo je primilo zahtjev pet zemalja članica da se pitanje Hrvatske stavi na dnevni red", rekao je izvor iz luksemburškog predsjedništva, koji nije mogao reći o kojim je zemljama riječ. Predsjedništvo EU-a još nije donijelo odluku u pogledu toga zahtjeva, ali je najvjerojatnija opcija da će se o Hrvatskoj raspravljati, nakon što se odrade već utvrđene točke dnevnog reda summita, koji će se održati u utorak i srijedu u Bruxellesu.

Također, u diplomatskim izvorima u Bruxellesu se sve češće može čuti da izručenje odbjeglog generala Ante Gotovine Haškom sudu nije uvjet za početak pristupnih pregovora

Hrvatske s EU-om, nego je to puna suradnja s Tribunalom. To je još u četvrtak Hini potvrdio britanski diplomatski izvor u Bruxellesu. "Gotovina nije uvjet, nego je to puna suradnja s Haškim sudom", rekao je taj diplomat koji je želio ostati neimenovan. A puna suradnja, po njemu, značila bi da Hrvatska čini ono što je činila kada je dvaput dobila pozitivno mišljenje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙