FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za 77 posto Slovenaca Tito "pozitivna povijesna ličnost"

LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - 77 posto gledatelja slovenske televizijskepostaje POP-TV ocijenilo je nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednikaTita "pozitivnom", a 23 posto "negativnom" povijesnom ličnošću učetvrtak navečer u telefonskom glasovanju s rekordnih 91.000 poziva.
LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - 77 posto gledatelja slovenske televizijske postaje POP-TV ocijenilo je nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Tita "pozitivnom", a 23 posto "negativnom" povijesnom ličnošću u četvrtak navečer u telefonskom glasovanju s rekordnih 91.000 poziva.

Glasovalo se tijekom emisije posvećene obnovi Titova kulta, kako je u emisiji jedan mlađi povjesničar ironično nazvao nedavnu akciju ponovnog postavljanja golemog natpisa "Naš Tito" na brdu Sabotin kod Nove Gorice, odgovoru slovenskih lijevih stranaka na nedavno obilježavanje Dana talijanskih esula iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

"Trebali bi se organizirati u sektu, a članovi bi mogli plaćati crkveni porez", ironično je obnovu Titova spomenika i prijedloge da Tito u Ljubljani opet dobije ulicu koja je 1991. podijeljena, pa su od nje nastale dvije - Slovenska ulica i Bečka cesta, komentirao "desni" povjesničar Jože Dežman.

"Lijevi" povjesnik Jože Pirjevec ustvrdio je pak da bi uklanjanje Titovih obilježja i njegovih ulica koje postoje još u mnogim slovenskim gradovima, kako predlaže suprotna strana, bilo pogrešno.

"To bi razveselilo talijansku iredentu. Tita se još dugo nećemo riješiti", tvrdi Pirjevec.

Nekadašnji parlamentarac Ivo Hvalica rekao je da obnova spomenika Titu kod Nove Gorice "dijeli Slovence" i da je Tito bio diktator, a Jožef Oseli koji je kod jugoslavenskog predsjednika 8 godina radio kao butler u njegovoj zimskoj rezidenciji na Brdu kod Kranja kaže da je Tito bio simpatičan. Odbijao je, kaže Osli, da u Kumrovec putuje zrakom preko Ljubljane i Zagreba, nego se radije odlučivao za vožnju automobilom jer je iz limuzine bolje vidio kako žive obični ljudi.

U emisiji su prikazani i kadrovi iz gostionice Aleksič u Mariboru u kojoj se također već više godina slavi Titov kult i u nju dolaze ljudi koje Slovenci zovu "jugonostalgičarima". U gostionici je i sjedište "Društva srpsko-slovenskog prijateljstva", a na zidu slika Tita manjeg formata i velika karta "SFRJ" bez republičkih i administrativnih granica.

Na pitanju Tita i Jugoslavije sudionici emisije pokazali su duboku podijeljenost pa je tako jedan od njih izrekao ocjenu da je "Jugoslavija Slovencima bila dobra majka dok im je Slovenija slaba maćeha", a na drugoj strani čulo se da je za vrijeme Tita Slovenija bila "južnjačka kolonija" u koju su se dovodili neslovenci, pa nije mogla dostići standard Švicarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙