FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor bez suglasja o proglašenju Kopačkog rita nacionalnim parkom

ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Ni večerašnja pojedinačna rasprava nijepomirila različite stavove saborskih zastupnika oko toga treba li Parkprirode Kopački rit proglasiti nacionalnim parkom, što su predložilatrojica zastupnika SDP-a.
ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Ni večerašnja pojedinačna rasprava nije pomirila različite stavove saborskih zastupnika oko toga treba li Park prirode Kopački rit proglasiti nacionalnim parkom, što su predložila trojica zastupnika SDP-a.

SDP-ovci su nastavili iznositi argumente iz kojih, tvrde, nedvojbeno proizlazi da će, proglasili li ga se nacionalnim parkom, Kopački rit kvalitetnije zaštititi.

"Na taj nas prijedlog nije motivirao nikakav eko-imperijalizam, nikakvi posebni interesi nego strah od neposredne budućnosti Kopačkog rita", kazao je Mato Arlović (SDP).

Njegov stranački kolega Nenad Stazić svoje je 'za' nacionalni park slikovito obrazložio i potrebom da se stane na kraj "lovačko-političkom lobiju koji za sebe želi sačuvati Tikveš (dio Kopačkog rita) da tamo puca po jelenima".

HDZ, pak, tvrdi da područje Kopačkog rita ima primjerenu kategoriju zaštite kao park prirode, unutar kojega je posebno područje zoološkog rezervata sa znatno strožim režimom zaštite.

"Proglašenje nacionalnog parka na tom cijelom području doprinijelo bi degradaciji režima zaštite za posebno zaštićeni rezervat", rekao je Marko Širac (HDZ). SDP-ovce je prozvao da za svoju inicijativu nisu pružili stručne argumente o zaštiti prostora i vrijednosti, sociološku analizu prostora, pokazatelje kako bi se proglašenje nacionalnog parka odrazilo na gospodarstvo Slavonije i Baranje.

Ipak, svi su se klubovi i zastupnici složili o potrebi provođenja stručne, znanstvene i ekonomske analize stanja u Kopačkom ritu kako bi se utvrdilo treba li tom Parku prirode dodatna zaštita.

Raspravom o SDP-ovom prijedlogu Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 13. sjednicu nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙