FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici saborskih stranaka: odluka Bruxellesa nije dramatična

ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Čelnike saborskih stranaka nije iznenadiladanašnja bruxelleska odluka da se odgode pristupni pregovori sHrvatskom, ne drže je dramatičnom i poručuju da Hrvatska trebanastaviti pripreme za ulazak u EU.
ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Čelnike saborskih stranaka nije iznenadila današnja bruxelleska odluka da se odgode pristupni pregovori s Hrvatskom, ne drže je dramatičnom i poručuju da Hrvatska treba nastaviti pripreme za ulazak u EU.

Većina ih nije sklona odgodu interpretirati kao neuspjeh politike premijera Ive Sanadera.

Ako Bruxelles griješi prema Hrvatskoj, nema razloga da Hrvatska griješi sama prema sebi, imamo se za što pripremati, kako bi pregovori, kada do njih dođe, bili brzi i učinkoviti, smatra šef SDP-a Ivica Račan.

Sam je datum početka pregovora pretjerano dramatiziran, pomalo i od strane čelnih ljudi izvršne vlasti, ističe Račan, koji odgodu ne smatra velikim neuspjehom Sanaderove Vlade.

I šef HSS-a Zlatko Tomčić drži da Hrvatska treba nastaviti raditi kao da se ništa nije dogodilo i pokušati dobiti slijedeću priliku.

Treba zasukati rukave i nastaviti s poslom i čim prije dobiti novu šansu za početak pregovora, naglašava Tomčić koji neodređivanje novog datuma za pregovore drži povoljnim.

To, objašnjava, može implicirati stav da će, kad Hrvatska ispuni uvjete, pregovori početi.

Posve suprotnog mišljenja je pravaš Anto Đapić.

To što nema novog datuma znači da pregovori mogu početi sutra, ali i za 20 godina, tvrdi Đapić koji bruxellesku odluku vidi kao najgori mogući scenarij za koji je odgovorna Vlada.

Zlatko Kramarić (LS) drži da je odgoda o početku pregovora najmanje zlo, jer više, kaže, nema hipoteke jednog datuma koja je do sada zavodila dio javnosti i vladajuću stranku.

Ovih sam dana posjetio Bruxelles i uvjerio sam se da stvari po Hrvatsku ne stoje tako loše, kaže Kramarić i dodaje kako je dobro što se stvara manevarski prostor u kojem više jedan slučaj ne bi bio toliko opterećenje.

Odgoda nije Sanaderov poraz i ne treba govoriti u tim kategorijama, ali ovo je i njemu dobra pouka da se ne treba koncentrirati na datume, nego na pripreme, rekao je Kramarić.

Vesna Pusić (HNS) smatra da je jedan od uzroka odgode kasna spoznaja da je puna suradnja s Haagom važan uvjet, koji pokazuje koliko je učinjeno na stabilizaciji i funkcioniranju pravne države.

Pozitivnom smatra činjenicu da je prihvaćen okvir za pregovore, na koji su prije tri mjeseca imale prigovor četiri europske zemlje. Očekuje da će Hrvatska već u lipnju ispuniti i posljednji preduvjet za početak pregovora.

Ne dogodi li se to, Hrvatska bi se u listopadu mogla naći u znatno goroj situaciji od sadašnje, ocijenila je Pusić, dodajući da Hrvatska sada treba ubrzano prilagođavati zakonodavstvo i primjenjivati europske standarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙