FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o odgodi pregovora Hrvatske i EU

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Sve svjetske agencije u srijedujavljaju o odgodi početka pregovora o ulasku Hrvatske u članstvo EU-a,ističući da je do odgode pregovora došlo zbog toga što je ocijenjenoda Zagreb u potpunosti ne surađuje sa sudom u Den Haagu.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Sve svjetske agencije u srijedu javljaju o odgodi početka pregovora o ulasku Hrvatske u članstvo EU-a, ističući da je do odgode pregovora došlo zbog toga što je ocijenjeno da Zagreb u potpunosti ne surađuje sa sudom u Den Haagu.

"Europska unija u srijedu je odgodila početak pristupnih pregovora s Hrvatskom u koraku bez presedana kažnjavajući Zagreb zbog toga što nije uspio uhititi osumnjičenika za ratne zločine kojeg mnogi smatraju nacionalnim herojem", piše britanska novinska agencija Reuters.

Reuters navodi da se ministri vanjskih poslova EU-a na svom sastanku u Bruxellesu nisu uspjeli složiti o početku pregovora u "odluci koja će donijeti presedan o ljudskim pravima i vladavini prava za Tursku i druge zemlje Balkana koje žele ući u EU".

Britanska agencija podsjeća da pregovori između Zagreba i Bruxellesa neće početi zbog toga što Hrvatska nije uhitila i izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu, te je zbog toga ocijenjeno da Zagreb u potpunosti ne surađuje sa sudom u Den Haagu.

Ovom odlukom, navodi Reuters, "ministri su istaknuli jaki politički signal drugim budućim članicama EU-a".

Belgijski ministar vanjskih poslova Karel de Gucht kazao je, prema Reutersu, da se jasnim stajalištem prema Hrvatskoj šalje i jasna poruka Srbiji, koja mora izručiti Haagu ratne zločince.

Ministri vanjskih poslova EU-a, navodi francuska novinska agencija France presse, za sada nisu predvidjeli novi datum za početak pregovora s Hrvatskom. "Razgovori će moći početi 'čim Hrvatska bude u potpunosti surađivala' s Haagom", navodi AFP.

Francuska agencija podsjeća da je Unija u prosincu prošle godine odredila 17. ožujak kao datum početka pregovora s Hrvatskom, uz uvjet pune suradnje s Haagom. AFP također podsjeća da hrvatske vlasti tvrde kako ne znaju gdje se nalazi Ante Gotovina.

Prema pisanju njemačke novinske agencije Dpa, EU je pregovore s Hrvatskom odgodila dan prije predviđenog početka, a takvo je stajalište, navodi agencija, podržavala velika većina 25 zemalja članica.

Austrijska novinska agencija APA navodi da su se za početak pregovora između Zagreba i Bruxellesa založile Austrija, Mađarska, Slovenija, Malta, Irska, Litva i Cipar, dok se Slovačka unatoč prethodnih izjava, u posljednji trenutak svrstala uz one zemlje koje su izrazile svoje protivljenje početku pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙