FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader u Bruxellesu u posljednjem pokušaju lobiranja

BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader uutorak je doputovao u Bruxelles s ciljem posljednjeg pokušajalobiranja za početak pregovora Hrvatske i EU-a 17. ožujka, a u glavnomgradu Belgije, prema najavama, sastat će se i s ministrima vanjskihposlova zemalja članica EU-a u kojima su na vlasti pučke stranke.
BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je doputovao u Bruxelles s ciljem posljednjeg pokušaja lobiranja za početak pregovora Hrvatske i EU-a 17. ožujka, a u glavnom gradu Belgije, prema najavama, sastat će se i s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a u kojima su na vlasti pučke stranke.

Luksemburško predsjedništvo će u utorak za sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), tijela kojeg čine veleposlanici država članica i koje priprema sastanke Vijeća ministara, pripremiti nacrt odluka za Hrvatsku, o čemu konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova u srijedu.

U utorak navečer u Bruxellesu će se sastati ministri vanjskih poslova članica EU-a iz redova Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka. Na tom stranačkom skupu sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Bit će to prigoda da se u posljednji trenutak pokuša pridobiti što veći broj zemalja za otvaranje pregovora.

EPP, čija je članica i HDZ, vladajuća stranka u Hrvatskoj, dala je svoj doprinos i u određivanju datuma za pregovore uoči prosinačkog summita EU-a, kada je izglasala deklaraciju potpore Hrvatskoj.

Na prošlotjednom sastanku COREPER-a, veleposlanici nisu uspjeli postići suglasnost oko toga ispunjava li Hrvatska uvjet za početak pregovora. Većina članica EU-a bila je protiv otvaranja pregovora 17. ožujka ako suradnja Hrvatske s Haškim sudom ostane na sadašnjoj razini.

Premijer Sanader izrazio je u intervjuu, koji je u ponedjeljak objavio Vjesnik, očekivanje da će pregovori ipak započeti 17. ožujka, sukladno odluci Europskog vijeća iz prosinca prošle godine.

Luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker rekao je u ponedjeljak da pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom neće početi u četvrtak ako dotad odbjegli general Ante Gotovina ne bude izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY), priopćilo je luksemburško predsjedništvo EU-a.

"Pregovori će početi 17. ožujka uz uvjet da se general Gotovina izruči Sudu i to se mora učiniti", rekao je Juncker u Luksemburgu, nakon sastanka s predsjednicima Odbora za vanjsku politiku nacionalnih parlamenata EU-a, Europskog parlamenta i zemalja kandidata za ulazak u Uniju.

Podsjetivši da će konačnu odluku o početku pregovora donijeti ministri vanjskih poslova EU-a u srijedu, Juncker je istaknuo da "zasad nije postignut konsenzus" o početku pristupnih pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙