FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BBC: Novi datum za pristupne pregovore mogao bi biti u lipnju

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Izgledi za početak pregovora izmeđuHrvatske i EU sljedećeg tjedna sve su manji, ali EU želi poslatipozitivan signal jugoistočnoj Europi, te europski diplomati smatrajuda bi pregovori između Zagreba i Bruxellesa mogli početi do krajalipnja ako Zagreb dokaže ozbiljnost u potrazi za odbjeglim generalomAntom Gotovinom, javlja u srijedu BBC.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Izgledi za početak pregovora između Hrvatske i EU sljedećeg tjedna sve su manji, ali EU želi poslati pozitivan signal jugoistočnoj Europi, te europski diplomati smatraju da bi pregovori između Zagreba i Bruxellesa mogli početi do kraja lipnja ako Zagreb dokaže ozbiljnost u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom, javlja u srijedu BBC.

"U trenutku sve veće nesigurnosti na Balkanu, Europa očajnički želi poslati pozitivan signal regiji (jugoistočne Europe), javlja dopisnica BBC-a iz Bruxellesa.

BBC navodi da će veleposlanici zemalja članica EU-a u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvatskoj dati novi rok do kada bi Zagreb trebao locirati generala Gotovinu ili će jednostavno donijeti odluku o obećanju početka pregovora čim Hrvatska u potpunosti bude surađivala s haškim sudom.

Konačna odluka o početku ili odgodi pregovora bit će donesena 16. ožujka na sastanku u Bruxellesu.

"Ako Zagreb uspije dokazati da stvarno ozbiljno pokušava pronaći generala, neki vjeruju da bi pregovori ipak mogli početi do kraja lipnja", dodaje, ističući da je glavno pitanje u Bruxellesu sada ono što će se dogoditi nakon 17. ožujka - datuma kada bi, prema prijašnjim najavama, trebali početi pregovori između Hrvatske i EU-a.

Prema izvorima BBC-a iz Bruxellesa, europski diplomati potvrdili su da je čak i Njemačka, dosada najveći pobornik Hrvatske, izgleda prihvatila stajališta Velike Britanije i skandinavskih zemalja prema kojem Hrvatska mora ispuniti iste stroge uvjete kao i druge zemlje na Balkanu ako se želi priključiti EU-u.

EU nastavlja s pritiscima na Zagreb, a skupina od pet ili šest zemlja EU, uključujući i Veliku Britaniju i Nizozemsku i dalje zadržava čvrsto stajalište prema Hrvatskoj, objavio je u četvrtak Herald Tribune pozivajući se na izvore iz EU-a.

Manja skupina, nastavlja novinar Herald Tribunea, u kojoj se nalaze Austrija, Mađarska i Slovenija, podržava rani početak pregovora sa Zagrebom čak i bez uhićenja Gotovine. Ali odluku o početku pregovora, ističe list, moraju jednoglasno donijeti svih 25 zemalja članica Unije.

"Čini se da je Hrvatska u fazi poricanja. Čini se da je netko rekao Hrvatskoj da mi blefiramo. Ali mi ne blefiramo. Ne postoji jednoglasno stajalište u Vijeću (o pitanju početka pregovora), a sve dok nema jednoglasnog mišljenja pregovori neće početi", citira Herald Tribune izjavu jednog od glasnogovornika britanske vlade, koji je želio ostati anoniman,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙