FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke banke pomogle Pinochetu prebaciti 13 milijuna USD

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Bivši čileanski diktator AugustoPinchet prebacio je više od 13 milijuna dolara na 125 bankovnih računapri čemu su mu pomogli bankari iz Sjedinjenih Država, pokazala jeistraga američkog Senata.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Bivši čileanski diktator Augusto Pinchet prebacio je više od 13 milijuna dolara na 125 bankovnih računa pri čemu su mu pomogli bankari iz Sjedinjenih Država, pokazala je istraga američkog Senata.

Kako u srijedu prenosi BBC, istragom je utvrđeno da je niz uglednih banaka pomoglo Pinochetu skrivati novac kojega je bilo daleko više nego li se isprva pretpostavljalo.

Generalu, koji je u Čileu izveo državni udar nakon čega je 70-ih i 80-ih vodio zloglasni vojni režim koji je mučio i ubio tisuće političkih zatvorenika, sudi se pred čileanskim pravosuđem za zločine i kršenje ljudskih prava te za pronevjeru državnog novca.

Istraga je pokazala da su se Pinochet i njegova obitelj služili nizom bankovnih računa otvaranih pod lažnim imenima prikrivajući i perući novac tijekom 25 godina, pri čemu im je pomagala Banka Riggs u kojoj je diktator imao 28 računa.

No, Pinochetu su na usluzi bile i banke kao Citigroup ili Bank of America, a od europskih portugalska Banco Spirito Santo, te španjolske Atlantico i Banco Santander.

Zasad je, nakon jednogodišnje istrage američkog ministarstva financija, Riggs banka priznala krivnju za skrivanje računa i svoje "propuste" u provjeravanju porijekla uloženog novca.

Banka je zato pristala platiti 16 milijuna dolara kazne američkom poreznom uredu te isplatiti još 9 milijuna dolara odštete žrtvama vojne hunte u dijelu procesa koji se vodi pravosuđem Španjolske.

Ovi novi podaci o bankovnim poslovima obitelji Pinochet u SAD-u otkriveni su istodobno s objavom informacije da je od 1984. do 2004. general utajio više do 17 milijuna dolara poreza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙