FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće ministara počelo sastanak koji će odlučiti o pregovorima RH-EU

BRUXELLES, 16. ožujka 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-azapočeli su u srijedu u Bruxellesu svoj redoviti mjesečni sastanak nakojem bi trebali odlučiti hoće li pristupni pregovori s Hrvatskomzapočeti, kako je ranije predviđeno 17. ožujka, ili će biti odgođeni.
BRUXELLES, 16. ožujka 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a započeli su u srijedu u Bruxellesu svoj redoviti mjesečni sastanak na kojem bi trebali odlučiti hoće li pristupni pregovori s Hrvatskom započeti, kako je ranije predviđeno 17. ožujka, ili će biti odgođeni.

"Ovo je očito vrlo važan dan za Hrvatsku. Ma kakav bio današnji zaključak, vrata Hrvatskoj prema EU ostaju otvorena", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn po dolasku na sastanak.

"Danas ćemo raspravljati jesu li ispunjeni uvjeti za početak pregovora, a onda ćemo donijeti zaključak", dodao je Asselborn.

On je istaknuo da će luksemburško predsjedništvo za svog mandata, do kraja lipnja, "učiniti sve da vrata EU-a ostanu otvorena za Hrvatsku, ma kakav bio današnji zaključak".

Odbor stalnih predstavnika EU (COREPER), tijelo kojeg čine veleposlanici zemalja članica i koje priprema sjednice Vijeća ministara, u utorak je raspravljalo o Hrvatskoj. Veleposlanici su konačnu odluku prepustili ministrima vanjskih poslova

EU-a. Rasprava je trajala vrlo kratko, a suprotno očekivanjima, luksemburško predsjedništvo nije predstavilo nacrt zaključaka.

Ministri vanjskih poslova u srijedu će pojedinačno iznijeti stajališta svojih država o Hrvatskoj, a nakon toga će luksemburško predsjedništvo iznijeti prijedlog zaključaka, koje ministri moraju usvojiti jednoglasno.

Prema diplomatskim izvorima, u tim bi zaključcima trebala biti istaknuta potreba pune suradnje s Haškim sudom uz konstataciju da pregovori mogu započeti kad taj uvjet bude ispunjen.

Zemlje članice EU-a podijeljene su u ocjenama surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haškim sudom, što je uvjet za početak pregovora.

Ministri vanjskih poslova trebali bi usvojiti okvir za pregovore s Hrvatskom. Europska unija time bi poručila da bi pregovori, ukoliko danas budu odgođeni, mogli započeti čim Hrvatska ispuni jedini preostali uvjet u suradnji s Haškim sudom.

Ministri vanjskih poslova EU-a iz redova Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka, u utorak kasno navečer tijekom radne večere usvojili su rezoluciju u kojoj su istaknuli "bezrezervnu" potporu da pregovori započnu 17. ožujka. Riječ je o 10 članica EU-a u

kojima su na vlasti stranke članice EPP-a.

U toj se rezoluciji ističe uvjerenost da Hrvatska u potpunosti i bezrezervno

surađuje s ICTY-m i da je poduzela iscrpne i dalekosežne mjere u naporu da se uhiti optuženi general Ante Gotovina.

Na toj radnoj večeri sudjelovali su i hrvatski premijer Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

EPP, čija je članica i HDZ, vladajuća stranka u Hrvatskoj, dao je doprinos i u prosincu kada je Europsko vijeće odredilo datum za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙