FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader i Martens: Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom

BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska u potpunosti surađuje sHaškim sudom, kazali su u utorak u Bruxellesu premijer Ivo Sanader ipredsjednik Europske pučke stranek Wilfried Martens, izrazivšiočekivanje da će pregovori s Europskom unijom početi u četvrtak kaošto je bilo i planirano.
BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom, kazali su u utorak u Bruxellesu premijer Ivo Sanader i predsjednik Europske pučke stranek Wilfried Martens, izrazivši očekivanje da će pregovori s Europskom unijom početi u četvrtak kao što je bilo i planirano.

"Hrvatska je ispunila uvjet pune suradnje s ICTY-em. Pregovori bi trebali početi 17. ožujka", kazao je Sanader novinarima nakon sastanka s Martensom.

"Prema našim informacijama, Gotovina nije u Hrvatskoj. To je jedina i puna istina", istaknuo je hrvatski premijer.

"Hrvatska je odgovorila na poziv Europskog vijeća od 17. prosinca i uvjereni smo da ona u cijelosti surađuje s Haškim sudom kao što je to Vijeće tražilo", rekao je Martens.

On je izrazio uvjerenje da će pregovori početi 17. ožujka ističući kako Europska unija ima ekskluzivno pravo odlučivanja o tome, a ne neke druge institucije zemlje ili pojedinci.

Premijer Ivo Sanader u utorak je doputovao u Bruxelles u posljednjem pokušaju lobiranja za početak pregovora Hrvatske i EU-a 17. ožujka.

Luksemburško predsjedništvo će u utorak za sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), tijela kojeg čine veleposlanici država članica i koje priprema sastanke Vijeća ministara, pripremiti nacrt odluka za Hrvatsku, o čemu konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova u srijedu.

U utorak navečer u Bruxellesu će se sastati ministri vanjskih poslova članica EU-a iz redova Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka. Na tom stranačkom skupu sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Bit će to prigoda da se u posljednji trenutak pokuša pridobiti što veći broj zemalja za otvaranje pregovora.

EPP, čija je članica i HDZ, vladajuća stranka u Hrvatskoj, dala je svoj doprinos i u određivanju datuma za pregovore uoči prosinačkog summita EU-a, kada je izglasala deklaraciju potpore Hrvatskoj.

Na prošlotjednom sastanku COREPER-a, veleposlanici nisu uspjeli postići suglasnost oko toga ispunjava li Hrvatska uvjet za početak pregovora. Većina članica EU-a bila je protiv otvaranja pregovora 17. ožujka ako suradnja Hrvatske s Haškim sudom ostane na sadašnjoj razini.

Luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker rekao je u ponedjeljak da pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom neće početi u četvrtak ako dotad odbjegli general Ante Gotovina ne bude izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY), priopćilo je luksemburško predsjedništvo EU-a.

"Pregovori će početi 17. ožujka uz uvjet da se general Gotovina izruči Sudu i to se mora učiniti", rekao je Juncker u Luksemburgu, nakon sastanka s predsjednicima Odbora za vanjsku politiku nacionalnih parlamenata EU-a, Europskog parlamenta i zemalja kandidata za ulazak u Uniju.

Podsjetivši da će konačnu odluku o početku pregovora donijeti ministri vanjskih poslova EU-a u srijedu, Juncker je istaknuo da "zasad nije postignut konsenzus" o početku pristupnih pregovora.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte obavijestila je u utorak luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna kako Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY), izjavili su glasnogovornici Del Ponte i Asselborna.

Del Ponte se u Haagu nenajavljeno ponovno našla s Asselbornom uoči odluke EU o tome hoće li ili ne 17. ožujka započeti pregovori s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙