FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader i Martens: Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom

BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska u potpunosti surađuje sMeđunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivšeJugoslavije, kazali su u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer IvoSanader i predsjednik Europske pučke stranek (EPP) Wilfried Martens,izrazivši očekivanje da će pregovori s Europskom unijom započeti učetvrtak kao što je bilo i planirano.
BRUXELLES, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, kazali su u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Europske pučke stranek (EPP) Wilfried Martens, izrazivši očekivanje da će pregovori s Europskom unijom započeti u četvrtak kao što je bilo i planirano.

Sanader je u utorak doputovao u Bruxelles kako bi u sjedištu Europske pučke stranke prenio uvjerenje da je Hrvatska ispunila uvjete za početak pregovora Zagreba i Bruxellesa.

"Hrvatska je ispunila uvjet pune suradnje s ICTY-em. Pregovori bi trebali početi 17. ožujka", kazao je Sanader novinarima nakon sastanka s Martensom.

"Prema našim informacijama, Gotovina nije u Hrvatskoj. To je jedina i puna istina", istaknuo je hrvatski premijer.

"Hrvatska je odgovorila na poziv Europskog vijeća od 17. prosinca i uvjereni smo da ona u cijelosti surađuje s Haškim sudom kao što je to Vijeće tražilo", rekao je Martens.

On je izrazio uvjerenje da će pregovori početi 17. ožujka ističući kako Europska unija ima ekskluzivno pravo odlučivanja o tome, a ne neke druge institucije zemlje ili pojedinci.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte obavijestila je u utorak luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna kako Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY), izjavili su za Hinu glasnogovornici Del Ponte i Asselborna.

Del Ponte se u Haagu nenajavljeno ponovno našla s Asselbornom uoči odluke EU o tome hoće li ili ne 17. ožujka započeti pregovori s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙