FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo graditelj mostova Stanko Šram

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Stanko Šram, poznati hrvatskigraditelj mostova, preminuo je u noći s petka na subotu u Slavonskombrodu u 85. godini života , doznaje se danas od obitelji.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Stanko Šram, poznati hrvatski graditelj mostova, preminuo je u noći s petka na subotu u Slavonskom brodu u 85. godini života , doznaje se danas od obitelji.

Rođen je 1919. u Osijeku gdje je završio gimnaziju, a na Građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu diplomirao je 1948. Dvije godine radio je u Inženjerskom zavodu kao suradnik pri projektiranju mostova. Idućih trideset godina proveo je na gradilištima mostova,od kojih su neki prvorazredna inženjerska dostignuća. Umirovljen je 1990. godine.

Gradio je pješačke, željezničke i cestovne mostove.

Izgradio je neke od najznačajnijih betonskih lučnih mostova u svjetskim mjerilima, a lučni most kopno - otok Krk dugo je bio svjetski rekorder s rasponom od 390 metara.

Svaki je most za njega bio novi izazov, a redovito je tijekom gradnje uvodio novine, poboljšavao projektna rješenja i inovativnim postupcima rješavao izvedbene probleme.

Dobro je surađivao s projektantima mostova i bio im vrijedan savjetnik, dok je suradnicima na gradilištima bi vođa, kolega i prijatelj.

Dobitnik je najviših stručnih i državnih priznanja i autor nekoliko knjiga o projektiranju i gradnji mostova.

Osim Krčkog mosta, Šram je izgradio most na Uni u Bihaću, preko Save i Une kod Jasenovca, preko Šibenskog zaljeva, most kopno - otok Pag, stari Maslenički most te mnoge druge.

Posljednji ispračaj Stanka Šrama bit će na zagrebačkom Krematoriju u četvrtak, 17. ožujka u 13,20 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙