FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnička satnica s 500 snižena na 250 kuna

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK)objavila je u petak da je snizila svoje tarife, pa tako satodvjetničkih usluga više ne košta 500 kuna nego 250 kuna, rekli su upetak iz HOK-u.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) objavila je u petak da je snizila svoje tarife, pa tako sat odvjetničkih usluga više ne košta 500 kuna nego 250 kuna, rekli su u petak iz HOK-u.

Odluka o smanjenju Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika donesena je na sjednici Upravnog odbora HOK-a u četvrtak, a počet će se primjenjivati danom objave u Narodnim novinama.

"Time Upravni odbor HOK-a misli da doprinosi lakšem pristupu građanstva odvjetničkim uslugama", izvijestio je predsjednik odvjetničke komore Ranko Pelicarić.

Osim odvjetničke satnice, snižene su i cijene razmatranja i pregleda spisa u svim postupcima, uvidi u zemljišne knjige registre i ostale javne knjige, izvidi i pribave pravomoćnosti i izvršnosti presude, pribava izvadaka iz zemljišnih knjiga, registra poduzeća ili drugih organizacija ili pribava drugih isprava, kažu u HOK-u.

Odvjetničke tarife posljednji su put promijenjene u lipnju prošle godine, kada je cijena sata odvjetničkog rada povećana sa 40 na 500 kuna. To drastično povećanje tarifa izazvalo je brojne osude. Dovelo je i do prijedloga sindikata i nevladinih udruga da se HOK-u oduzme pravo na samostalno određivanje cijena usluga koje omogućuje Zakon o odvjetništvu, a da se tarife urede posebnim zakonom kao u nekim zapadnoeuropskim zemljama.

Informacija o sniženju tarifa objavljena je na 23. Danu hrvatskih odvjetnika, na kojem je glavna tema bila "Odvjetnici i mediji u Hrvatskoj i zemljama EU - prezentacija odvjetnika na web stranicama".

Skupu su, uz hrvatske pravosudne dužnosnike, prisustvovali predstavnici odvjetničkih komora nekoliko europskih zemalja.

Upravni odbor HOK-a na svečanosti je dodijelio plaketu "dr. Ivo Politeo" s poveljom odvjetniku iz Barcelone i bivšem predsjedniku Vijeća Europskih komora Ramonu M. Mulleratu, zbog zasluga u afirmaciji HOK-a u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙