FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Katoličko bogoslovni fakultet (KBF)obilježio je danas Dan Fakulteta svečanom dodjelom diploma magistrimateoloških znanosti i diplomiranim teolozima te dodjelom nagradastudentima Fakulteta.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Katoličko bogoslovni fakultet (KBF) obilježio je danas Dan Fakulteta svečanom dodjelom diploma magistrima teoloških znanosti i diplomiranim teolozima te dodjelom nagrada studentima Fakulteta.

Pedesetak nazočnih diplomanata pozdravio je zagrebački nadbiskup i veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić, poručivši kako će svojim znanjem i stručnošću pridonijeti razvoju društva i misiji Crkve.

Kardinal Bozanić zauzeo se i za aktivno uključivanje KBF-a u Bolonjski proces, koji je podržala i Sveta Stolica. Teologija može dati poseban doprinos osobito u ovo vrijeme kada se Hrvatska nalazi pred mnogim pitanjima, kazao je poručivši novim magistrima i teolozima da svojom stručnošću i zauzetošću pridonesu pozitivnom razvoju društva, a time i Crkvenoj misiji.

Diplomantima je čestitao i prorektor zagrebačkog Sveučilišta Tihomir Hunjak, istaknuvši kako je KBF najstarija sastavnica zagrebačkog Sveučilišta. Istaknuo je velik doprinos KBF u izradi Statuta Fakulteta, zakona i promicanju ideje integriranog zagrebačkog Sveučilišta. Dekan KBF-a Josip Baloban rekao je kako na Fakultetu studira 1352 studenata na dodiplomskim studijima, od čega je 18 posto svećeničkih kandidata, tri posto redovničkih, a 78 posto je kandidata za vjernike laike. Izvijestio je i kako je u izradi Statut Sveučilišta te da je u tijeku izdvajanje teologije u Đakovu iz sastava zagrebačkog KBF-a i osnivanje fakulteta u okviru osječkoga Sveučilišta. KBF provodi nacionalne i međunarodne projekte, koje većinom financira Ministarstvo znanosti, kazao je Baloban.

"Europa pokušava stvoriti novi obrazovni sustav i unutar toga procesa teologija može imati još značajnije mjesto, posebno u postdiplomskim studijima", kazao je dekan. Poručio je novim magistrima i teolozima da budu ukorijenjeni u hrvatsko društvo, pogleda uprtog u budućnost, te da ostanu "ljudi vjere, dijaloga, ekumenizma i nepotkupljive nade".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙