FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici otkrili prvu tamnu galaksiju

PARIZ, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Znanstvenici su nedavnoradio-teleskopom u svemiru otkrili golemo tijelo, optički nevidljivo,koje bi moglo biti prva tamna galaktika, objavio je Francuskiopservatorij Paris-Meudon.
PARIZ, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Znanstvenici su nedavno radio-teleskopom u svemiru otkrili golemo tijelo, optički nevidljivo, koje bi moglo biti prva tamna galaktika, objavio je Francuski opservatorij Paris-Meudon.

Galaktike za koje se pretpostavljalo da su tamne već su otkrivane, no potom bi se utvrdilo da sadrže i zvijezde. Ovaj put to nije slučaj. Znanstveni članak o tom otkriću, koje je vodio Robert Minchin sa sveučilišta u Cardiffu, bit će uskoro objavljen u časopisu "Astrophysical Journal".

Kako bi objasnili kretanje zvijezda i galaktika, astronomi pretpostavljaju da postoji tzv. tamna materija, na koju bi trebalo otpadati 25 posto ukupne mase svemira.

Ta tamna materija predstavlja, međutim, i dalje velik misterij. Osim toga, modeli formiranja galaktika daju naslutiti da ih postoji mnogo više nego što ih trenutno možemo vidjeti. Te dvije ideje dovele su do zaključka da postoje i tamne galaktike, koje navodno nastaju kada je gustoća materije premalena za stvaranje uvjeta omogućuju formiranje zvijezda.

Radio-teleskopom Lovell opservatorija Jodrell Bank (Engleska), divovskom antenom Arecibo (Portoriko) i američkom mrežom VAL (Very Large Array) u Novom Meksiku, Robert Minchin i kolege uputili su se u potragu za tamnim galaktikama proučavajući oblake vodika u svemiru.

U zviježđu Djevice, udaljenom oko 50 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, koje čini više od stotinu različitih vrsta galaktika, otkrili su oblak vodika 200 milijuna puta veće mase od Sunca.

Različite spektografske analize tog tijela, privremeno nazvanog VIRGOHI21, pokazale su da brzina njegove rotacije odgovara brzini rotacije relativno velikih galaktika. Nakon što su gotovo pet godina proveli eliminirajući sva ostala moguća objašnjenja tih podataka, Minchinovi znanstvenici vjeruju da su otkrili prvu pravu tamnu galaktiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙