FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba slika Marije Ujević

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Izložba slika "Isto i drugačije"jedne od vodećih hrvatskih kiparica Marije Ujević, otvorena je večerasu Domu hrvatskih likovnih umjetnika.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Izložba slika "Isto i drugačije" jedne od vodećih hrvatskih kiparica Marije Ujević, otvorena je večeras u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

To je prva njezina slikarska izložba koja obuhvaća oko 40 slika nastalih u proteklih godinu dana. Uz slike na izložbi je predstavljena i jedna skulptura.

Autorica je istaknula kako je neke slike radila prema crtežima još iz vremena studija Akademije likovnih umjetnosti, dok su neke druge nastale po sjećanju, a osobito prema sjećanju na svakodnevicu.

Povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač naglasila je kako je u slikarstvu Marije Ujević bitna razlika između motiva slike i motiva za sliku. To je, dodala je, i evidentno kad umjetnica slika motiv čovjekolikog majmuna ili majmunolikog čovjeka što je za nju posve svejedno. Taj motiv u njezinim slikama ne postoji na razini metafore ili alegorije, jer ovo slikarstvo ne prenosi značenja.

Što se tiče kompozicije slika Marija Ujević po ocjeni Leonide Kovač umjesto sastavljanja primjenjuje postupak rastavljanja, točnije raslojavanja.

Po srijedi je prostor u kojemu vrijeme postaje konkretno, opipljivo ili ljepljivo, poput zidne tapete, koje ne protječe nego prijanja, napominje Leonida Kovač.

U jednoj od slika iz serije "Isto ili drugačije" portretira sebe u liku kornjače. Marija Ujević to hibridno biće postavlja u interijer prikazujući ga u kretanju. Leonida Kovač dodaje kako su vidljivi prizori u Ujevićkinim slikama lišeni svake dramatike.

Izložba slika Marije Ujević ostat će otvorena do 29. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙