FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair protiv ustupaka za novi antiteroristički zakon

LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair usrijedu je odbio prihvatiti nove ustupke, osim onih koji su većnajavljeni tijekom jutra, za usvajanje novog prijedlogaanti-terorističkog zakona kojeg odbacuje gornji dom britanskogparlamenta.
LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair u srijedu je odbio prihvatiti nove ustupke, osim onih koji su već najavljeni tijekom jutra, za usvajanje novog prijedloga anti-terorističkog zakona kojeg odbacuje gornji dom britanskog parlamenta.

Posebno je odbacio amandman koji se zove "sunset clause" a koji su u utorak usvojili zastupnici gornjeg doma parlamenta i kojim se trajanje zakona ograničava na osam mjeseci.

Blair je izjavio kako bi prihvaćanje ustupaka koje su tražili zastupnici gornjeg doma "bilo suprotno mišljenju policije i snaga sigurnosti".

Blair je međutim prihvatio ustupke na koje je ujutro pristao ministar unutarnjih poslova Charles Clarke na zahtjev zastupnika doma lordova - da nove mjere anti-terorističkog zakona u konačnici odobrava sud.

Prijedlog zakona usvojen je na prvom čitanju u donjem domu, ali je u ponedjeljak i utorak dosta promijenjen u domu lordova.

Trenutačno se u britanskim zatvorima visoke sigurnosti nalazi desetak stranih državljana koji su uhićeni prema odredbama anti-terorističkog zakona iz 2000. godine. Taj je zakon omogućio da se bez sudskog procesa zatvore stranci koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti.

Novi antiteroristički zakon koji će se odnositi na Britance i na strance, predviđa mjere kojima bi se ograničila sloboda osoba osumnjičenih za terorističko djelovanje, ali koje ne bi mogle biti osuđene bez dovoljnog broja dokaznih elemenata.

Te mjere lišavanja slobode kretale bi se od jednostavne zabrane korištenja telefona ili interneta do zatvaranja u kućni pritvor i zabrana posjeta pa čak i na nošenje elektronske narukvice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙