FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 9. ožujka

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 9. ožujka.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 9. ožujka.

ZAGREB - Konferencija za novinare ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović, ministra obrane Berislava Rončevića i pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Guenthera Altenburga (14.15 sati, Veliki salon Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Trg N.Š.Zrinskog 7-8). Konferencija se održava u povodu redovitog godišnjeg posjeta Hrvatskoj stručnog tima NATO-a od 7. do 9. ožujka. Altenburg će se ranije u srijedu sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem (9.20 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241), premijerom Ivom Sanaderom te s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i voditeljem saborskog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimirom Ćosićem (10.45 sati, Zeleni salon Hrvatskog sabora, Trg Sv. Marka 6).

SARAJEVO - Svečana inauguracija Vijeća za ratne zločine pri Sudu BiH. Inauguraciji će nazočiti predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte. Tim događajem označit će se službeni početak procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima sukladno najvišim međunarodnim standardima, što je dio "izlazne strategije" Haškog suda.

DEN HAAG - U srijedu se nastavlja suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću s novim svjedokom obrane, istražnom sutkinjom Dragicom Marinković koja je vodila istragu pokolja u selu Račak na Kosovu. Pokolj u Račku u kojem je 15. siječnja 1999. ubijeno 45 Albanaca jedan je od najtežih masovnih zločina za koji Miloševića tereti optužnica za Kosovo. Smatra se da je taj zločin, koji je pratio veliki publicitet, poslužio kao povod za intervenciju NATO-a protiv SR Jugoslavije.

BEOGRAD - Izjašnjavanjem o optužnici Dejana Milenkovića Bagzija u srijedu se u Specijalnom sudu za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu nastavlja suđenje optuženima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine. Milenković je optužen za sudjelovanje u ubojstvu premijera, kao i za pokušaj atentata kod beogradske hale "Limes" u Novom Beogradu u veljači 2003. godine, kad je kamionom pokušao zaustaviti kolonu vozila u kojoj je bio i premijer Đinđić.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Ramush Haradinaj, protiv kojega je Haaški tribunal podigao optužnicu za ratne zločine počinjene na Kosovu, najavio je da će u srijedu otputovati u Haag i predati se Tribunalu. Haradinaj (36), u vrijeme rata na Kosovu jedan od vodećih zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova za područje Dukađinija, izjavio je da se osjeća potpuno nedužnim ocijenivši kako se radi o političkoj optužnici.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović/Duška Gerić Koren

Navečer: Domagoj Janković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙