FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolton kandidiran za američkog veleposlanika pri UN-u

WASHINGTON,7. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushkandidirao je u ponedjeljak podtajnika za kontrolu naoružanja JohnaBoltona s ugledom nepopustljivog diplomata, za novog američkogveleposlanika pri Ujedinjenim narodima.
WASHINGTON,7. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u ponedjeljak podtajnika za kontrolu naoružanja Johna Boltona s ugledom nepopustljivog diplomata, za novog američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima.

"Predsjednik i ja smo zamolili Johna da obavlja ovaj posao zato što on zna kako nešto obaviti", rekla je američka državna tajnica Condoleeza Rice objavljujući kandidaturu s Boltonom pored sebe.

"On je diplomat čvrstih nazora, pokazao je niz uspjeha i dokazao se u učinkovitom multilateralizmu", rekla je Rice.

Boltona se u američkoj administraciji smatra za vodećeg kritičara Sjeverne Koreje i Irana zbog njihovih nuklearnih programa i autokratskih režima, a prigovarao je Ujedinjenim narodima da ne poduzimaju dovoljno čvrste akcije protiv tih i sličnih zemalja.

Rice je umirujući eventualne zabrinutosti imenovanjem tvrdokornog Boltona na važno diplomatsko mjesto rekla kako su "Sjedinjene Države predane uspjehu Ujedinjenih naroda" te da smatraju UN važnom komponentom svoje diplomacije.

Bolton je naglasio kako njegov dosadašnji rad pokazuje "jasnu potporu učinkovitoj multilateralnoj diplomaciji".

"Ujedinjeni narodi nam pružaju prigodu za unapređenje naše politike", rekao je Bolton priznajući da je ranije kritizirao UN.

Zbog svojih nepopustljivih stajališta i snažnih izjava Bolton je stekao reputaciju kontroverzne ličnosti.

Sjeverna Koreja je bila tako nezadovoljna njegovim javnim osudama

njezina nuklearnog programa da je Pyongyang odbio pregovarati s njim te je uklonjen iz američkog izaslanstva iz pregovora koji su sada u stanju mirovanja.

Bolton, 56, je trenutno podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnostu u State Departmentu, a u UN-u će naslijediti Johna Danfortha koji se povukao u siječnju. Njegovu kandidaturu mora potvrditi američki Senat.

Završio je pravo na Sveučilištu Yale, a ranije je obavljao i dužnost pomoćnika američkog državnog tajnika za poslove međunarodnih organizacija te pomoćnika državnog odvjetnika u ministarstvu pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙