FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Hrvatska ne surađuje u potpunosti

BRUXELLES, 8. ožujka 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla delPonte u utorak je uputila novo pismo vladama zemalja Europske unije ukojem je ponovila da Hrvatska još uvijek ne surađuje u potpunosti sHaškim sudom (ICTY), izvijestila je agencija Reuters.
BRUXELLES, 8. ožujka 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u utorak je uputila novo pismo vladama zemalja Europske unije u kojem je ponovila da Hrvatska još uvijek ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom (ICTY), izvijestila je agencija Reuters.

"Do mene nisu stigle nikakve nove informacije (od 11. veljače) zbog kojih bi modificirala svoju procjenu suradnje Hrvatske s ICTY-jem", kaže Del Ponte u pismu luksemburškom predsjedništvu EU-a.

"Usprkos svim javnim i privatnim jamstvima iz Zagreba, Ante Gotovina ostaje unutar dosega hrvatskih vlasti", ocjenuje Del Ponte u pismu koje je proslijeđeno svim zemljama članicama EU-a, a čiju je presliku pribavio Reuters.

Napominjući da je Zagreb poduzeo neke korake u smjeru zamrzavanja imovine odbjeglog generala i protiv mreže njegovih pomagača, Del Ponte zaključuje kako joj se "čini da su ti koraci došli prekasno, da su marginalne vrijednosti i da se teško mogu smatrati odgovorom na pitanja koja je otvorila u svojoj procjeni od 11. veljače".

U pismu EU-u, 11. veljače, Del Ponte je hrvatskim vlastima zamjerila da su Gotovini 2001. omogućile bijeg i da ga ni jednom nisu pokušale uhititi. Hrvatske vlasti je okrivila i za opstruiranje rada Suda, neotkrivanje mreže Gotovininih pomagača, curenje informacija ICTY-ja o lokaciji generala, slanje posrednika na pregovore bez obavještavanja snaga sigurnosti, te za stvaranje protuhaške atmosfere u zemlji.

Hoće li Hrvatska početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji znat će se idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙