FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 28. veljače do 6. ožujka

ZAGREB, 26. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 28. veljače do 6. ožujka.
ZAGREB, 26. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 28. veljače do 6. ožujka.

PONEDJELJAK, 28. veljače

-------------------------------------

NEW YORK - 49. zasjedanje UN-ova Povjerenstva za položaj žena na kojem će se ocijeniti napredak u provedbi zaključaka o ravnopravnosti žena UN-ove konferencije iz Pekinga održane 1995. (do 11. ožujka). Na zasjedanju sudjeluje i potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

WASHINGTON - State Department će objaviti svoje izvješće o ljudskim pravima u pojedinim zemljama svijeta.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haaškog suda izreći će pravomoćnu presudu bosanskim Srbima optuženima za ratne zločine u koncentracijskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje: Miroslavu Kvočki, koji je u prvom stupnju osuđen na 7 godina zatvora, Dragoljubu Prcaču koji je osuđen na 5, Milojici Kosu osuđenom na 6 godina zatvora, Mlađi Radiću osuđenom na 20 godina i Zoranu Žigiću osuđenom na 25 godina zatvora.

DEN HAAG - Najavljen je dolazak u Haag i dobrovoljna predaja Haaškom sudu bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH Rasima Delića, optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Srbima u BiH i umirovljenog generala Vojske bosanskih Srba Radivoja Miletića optuženog za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

BEČ - Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA-e Mohamed ElBaradei treba izvijestiti Vijeće guvernera agencije o nuklearnom programu Irana i Sjeverne Koreje

LONDON - Posjet američke državne tajnice Condoleezze Rice koja će 1. ožujka sudjelovati na konferenciji o palestinskim reformama.

LUXEMBOURG - Ministarski sastanak Europske unije i Rusije uz sudjelovanje ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova

VERSAILLES - Senat i nacionalna skupština sastaju se u Kongresu kako bi prihvatile izmjene francuskog ustava neophodne za održavanje referenduma o europskom ustavu

LOS ANGELES - 77. dodjela Oskara za najbolja filmska ostvarenja.

SANTA MARIA - Strane iznose dokaze na suđenju pjevaču Michaelu Jacksonu optuženome za pedofiliju

UTORAK, 1. OŽUJKA

------------------------------

BRUXELLES - Predsjednik Republike Stipe Mesić na prvom vanjskopolitičkom putovanju u drugome mandatu u Belgiji se sastaje s premijerom Guyem Verhofstadtom i kraljom Albertom II., a u sjedištu Europske komisije s predsjednikom toga tijela Joseom Manuelom Barrosom te s predsjednikom Europskog parlamenta Joseom Borrelom Fontellesom. Tijekom dvodnevnog posjeta razgovarat će i s visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom te u sjedištu NATO-a s glavnim tajnikom Jaapom de Hoopom Schefferom.

NEW YORK - Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor govori na 49. zasjedanju UN-ova Povjerenstva za položaj žena.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom.

LONDON - Međunarodna konferencija o miru na Bliskom istoku na kojoj trebaju sudjelovati palestinski predsjednik Mahmud Abas, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, dvadesetak ministara vanjskih poslova među kojima i američka Condoleeza Rice, te izaslanici i drugih članica bliskoistočnog "kvarteta" (uz SAD i UN tu su i Europska unija i Rusija). Skup treba pomoći Palestincima u reformama gospodarstva, civilne uprave i sigurnosti (i 2. ožujka).

LYON - Prva svjetska konferencija o bioterorizmu (i 2.)

MONTEVIDEO - Inauguracija urugvajskog predsjednika Tabarea Vazqueza.

ATENA - Grčki ribari u 48-satnom štrajku traže kolektivni sporazum o radu za svoj sektor za 2005.

BARENTSOVO MORE - Prvi svjetski solarni svemirski brod Cosmos 1 treba biti pripremljen za lansiranje u Barentsovo more s ruske podmornice.

SRIJEDA, 2. OŽUJKA

------------------------------

BRUXELLES - Predsjednik Republike Stipe Mesić završava dvodnevni posjet Belgiji, prvi vanjskopolitički posjet u novome mandatu.

KRŠKO - Očekuje se sastanak slovensko-hrvatske međudržavne komisije za nuklearku Krško. Komisija treba razgovarati o otvorenim pitanjima iz dosadašnjeg rada nuklearke, a HEP se priprema za arbitražu s 54 milijuna dolara odštete za neisporučenu struju u doba dok još nije vrijedio međudržavni ugovor o obvezama suvlasnika prema nuklearki u kojemu HEP-u još nisu bile obnovljene isporuke.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom.

KAIRO - Ministri zemalja članica Arapske lige i ministri iz skupine G8 (najrazvijenije zemlje) razgovaraju o inicijativi za reformu na Bliskom istoku (do 5. ožujka)

NAIROBI - Kenija domaćin skupa 25 ministara trgovine o liberalizaciji trgovine u sklopu globalnom Sporazumu o slobodnoj trgovini (WTO, do 5. ožujka)

SVEMIR - Ruski svemirski teretni brod treba stići na međunarodnu postaju s redovitim zalihama za posadu

ČETVRTAK, 3. OŽUJKA

----------------------------------

ZAGREB - Prvi sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora RH - Europska unija. Taj zajednički parlamentarni odbor je novi oblik suradnje Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta i održavat će se dvaput godišnje, u Zagrebu i Bruxellesu naizmjenično.

DEN HAAG - Pred posebnim sudskim vijećem Haaškog suda bit će održana rasprava o ustupanju suđenja bosanskom Srbinu Željku Mejakiću i ostalima optuženima za ratne zločine u logorima Omarska i Keraterm pravosuđu BiH.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sudjeluje u svečanosti polaganja prisege novog ministra domovinske sigurnosti Michaela Chertoffa.

DŽAKARTA - Presuda Abu Bakru Bashiru okrivljenom za bombaške napade na Baliju 2002. u kojemu je ubijeno više 200 ljudi te za navodnu umiješanost u eksploziju u hotelu u Džakarti 2003.

BEČ - Izloža Leonardo da Vinci "Čovjek, izumitelj, genij" (do 29. svibnja) u Bečkom centru umjetnosti

PETAK, 4. OŽUJKA

---------------------------

DEN HAAG - Rasprava o ustupanju predmeta protiv bosanskog Srbina Radovana Stankovića pravosuđu BiH.

HELSINKI - Predsjednik Europske komisije Manuel Barroso održat će govor na seminaru povodom 10. godišnjice pristupa Finske Europskoj uniji i sastati se s finskom predsjednicom Tarjom Halonen.

MIAMI - Objava uvjeta sporazuma kojim se dogovorno rješava spor osoba koje su preživjele holokaust protiv Sjedinjenih Država čiji se vojnici optužuju za pljačku imovine koju su nacisti oduzeli mađarskim Židovima (vrijednost se procjenjuje od 50 do 200 milijuna dolara).

VARŠAVA - Posjet njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera

DUBLIN - Godišnja konferencija Sinn Feina, političke strane Irske Republikanske Armije (IRA)

SUBOTA, 5. OŽUJKA

------------------------------

PEKING - Godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa

NEDJELJA, 6. OŽUJKA

---------------------------------

KIŠINJEV - Parlamentarni izbori u Moldaviji

RIM - Dan bez automobila u Rimu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙