FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka pooštrava zakon o okupljanju zbog neonacista

BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Stranke njemačke vladajućesocijaldemokratsko-zelene kolicije postigle su sporazum oko novognjemačkog zakona o okupljanju koji će otežati prosvjede neonacista, aistodobno je postrožen zakon o širenju rasne i nacionalne mržnje udijelu koji se odnosi na veličanje nacionalsocijalizma, priopćeno je uutorak nakon sastanka članova kabineta.
BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Stranke njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zelene kolicije postigle su sporazum oko novog njemačkog zakona o okupljanju koji će otežati prosvjede neonacista, a istodobno je postrožen zakon o širenju rasne i nacionalne mržnje u dijelu koji se odnosi na veličanje nacionalsocijalizma, priopćeno je u utorak nakon sastanka članova kabineta.

Voditelj zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Volker Beck izjavio je da je vlada, osim toga, postigla sporazum o tome da savezne pokrajine odsada same određuju na kojim će mjestima zabraniti neonacističke prosvjede.

Vlasti mogu zabraniti okupljanja u blizini spomenika i memorijalnih centara, poput onih na mjestima nekadašnjih koncentracijskih logora, ako se stvori utisak da bi okupljanja mogla povrijediti dostojanstvo žrtava kojima su spomenici posvećeni, stoji u priopćenju. Vlada se nije mogla dogovoriti oko dijela zakona koji predviđa potpunu zabranu okupljanja u blizini Reichstaga i Brandenburških vrata.

Istodobno će biti promijenjen i krivični zakonik i to u onom dijelu koji se odnosi na širenje nacionalne, vjerske ili rasne mržnje. Ubuduće će zakonski biti kažnjivo veličanje, priznavanje ili opravdavanje nacionalsocijalističkog nasilja.

Glasovanje o ovom zakonu u Bundestagu bi trebalo biti obavljeno već ovog petka, a prihvaćanje je izvjesno s obzirom da je demokršćanska oporba najavila suglasnost s većim dijelom zakonskog prijedloga

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙