FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sustav vatrogastva neće trebati mijenjati

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Sustav zaštite pred prirodnim idrugim nesrećama, uključujući i propise o vatrogastvu, države članiceEuropske unije u načelu razvijaju autonomno, sukladno svojimpotrebama, te ga neće biti potrebno značajnije mijenjati iusklađivati s postojećom pravnom stečevinom EU.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Sustav zaštite pred prirodnim i drugim nesrećama, uključujući i propise o vatrogastvu, države članice Europske unije u načelu razvijaju autonomno, sukladno svojim potrebama, te ga neće biti potrebno značajnije mijenjati i usklađivati s postojećom pravnom stečevinom EU.

Stoji to u odgovoru ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović na upit Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske vezan uz usklađivanja hrvatskog zakonodavstva, koje se odnosi na profesionalno vatrogastvo, s propisima EU.

Ministrica je u odgovoru navela četiri uredbe koje se odnose na vatrogastvo ili su s njime posredno povezane, a tiču se zaštite od šumskih požare te nadziranja šuma i međudjelovanja u okolišu.

Cilj je tih propisa uspostava informacijskog sustava za šumske požare, poboljšanje razmjene informacija o šumskim požarima, stalno ocjenjivanje učinaka koje države članice poduzimaju u vezi sa zaštitom od šumskih požara, procjena stupnja i uzroka ugroženosti te priprema strategija za zaštitu od šumskih požara.

Države članice dužne su prikupljati informacije o šumskim požarima koje omogućuju ostvarenje ciljeva te ih dostavljati Komisiji početkom svake godine, navodi se u odgovoru.

Što se tiče beneficiranog radnog staža u profesionalnom vatrogastvu u EU, osim općih sustava osiguranja, postoje i posebni strukovni sustavi u kojima se staž računa s povećanim trajanjem. Takvi sustavi obuhvaćaju određene profesionalne službe za osobe na radnim mjestima gdje postoji štetni utjecaj na zdravlje i radnu sposobnost ili radnim mjestima gdje nakon određenih godina života fiziološke funkcije ograničavaju uspješno obavljanje posla.

Ulaskom Hrvatske u EU neće se ukinuti beneficirani radni staž profesionalnim vatrogascima, već će im biti zajamčen osnivanjem posebnih strukovnih sustava osiguranja radi postizanja zaštite osiguranika koji su zbog rada na radnim mjestima sa štetnim utjecajem na zdravstveno stanje i radnu sposobnost izloženi povećanim rizicima, kaže se u odgovoru ministrice Grabar Kitarović.

Udruga profesionalnih vatrogasaca uputila je 18. veljače pismo ministrici u kojem navodi neka pitanja vezana za vatrogastvo u kontekstu prilagođavanja hrvatskog zakonodavstva Europskoj uniji.

Udruga ističe da je beneficirani radni staž profesionalnog vatrogasca 15 za 12 mjeseci, te da im se nameće pitanje hoće li se ulaskom u EU to ukinuti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙