FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro fizičar Hans Bethe

NEW YORK, 8. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Fizičar Hans Bethe, dobitnikNobelove nagrade i sudionik Projekta Manhattan u kojem je razvijenaprva nuklearna bomba, umro je u 98. godini, objavilo je u ponedjeljakameričko Sveučilište Cornell.
NEW YORK, 8. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Fizičar Hans Bethe, dobitnik Nobelove nagrade i sudionik Projekta Manhattan u kojem je razvijena prva nuklearna bomba, umro je u 98. godini, objavilo je u ponedjeljak američko Sveučilište Cornell.

Sveučilište je priopćilo da je Bethe, profesor fizike na Cornellu od 1935. godine, umro mirno u nedjelju navečer u svom domu u Ithaci u saveznoj državi New York.

Bethe je rođen 1906. godine u Strasbourgu od oca protestanta i majke židovke. Doktorirao je na Sveučilištu u Muenchenu, te postao profesor na Tuebingenskom sveučilištu, a nakon dolaska nacista na vlast i uvođenja rasnih zakona izgubio je posao i bio prisiljen napustiti Njemačku. Po dolasku u SAD objavio je teoriju o proizvodnji energije u zvijezdama, za koju je 1967. godine nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku. Sudjelovao je u projektu razvoja prve nuklearne bombe, a nakon Drugog svjetskog rata zalagao se, kao savjetnik nekolicine američkih predsjednika, za razoružanje i mirovnu upotrebu nuklearne energije.

"Hans Bethe bio je jedan od divova znanosti 20. stoljeća", rekao je Robert Richardson sa Sveučilišta Cornell, i sam dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

"Svojim intelektualnim vodstvom ostavio je trajan pečat na Cornell, Sjedinjene Države i čitav svijet", dodao je Richardson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙