FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK i HIKO sklopili sporazum o helikopterskoj hitnoj pomoći na cestama

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski Auto klub (HAK) i Helikompanija (HIKO) sklopili su danas Sporazum o uvođenju helikopterskeslužbe praćenja i nadgledanja cestovnog prometa te helikopterske hitnemedicinske službe na hrvatskim cestama.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski Auto klub (HAK) i Heli kompanija (HIKO) sklopili su danas Sporazum o uvođenju helikopterske službe praćenja i nadgledanja cestovnog prometa te helikopterske hitne medicinske službe na hrvatskim cestama.

Tim sporazumom višenamjenska helikopterska služba postaje zajednički projekt, kaže se u priopćenju HIKO-a.

Po sporazumu, hitna medicinska helikopterska pomoć pružat će se u slučaju prometnih nesreća na hrvatskim cestama i u drugim slučajevima u kojima je sudionicima u prometu potreban hitan transport do medicinskih ustanova.

Lani je na hrvatskim cestama poginulo 350 osoba, a uspostavom hitne helikopterske medicinske službe, kako pokazuju iskustva drugih zemalja, smanjuje se za jednu trećinu broj slučajeva s fatalnim ishodom za ozlijeđene.

Zagrebačka tvrtka Heli kompanija (HIKO) nedavno je sklopila ugovor s njemačko-francusko-španjolskim koncernom Eurocopter, najvećim svjetskim proizvođačem civilnih helikoptera, o isporuci dvaju višenamjenskih helikoptera za medicinsku hitnu pomoć, medicinsku skrb za otočno i stanovništvo u nedostupnim planinskim mjestima, potragu i spašavanje na kopnu i moru, borbu protiv požara i granični nadzor.

Prva dva helikoptera, od 10 koliko će ih HIKO imati u svojoj floti, Eurocopter će isporučiti do kraja svibnja.

Helikopteri će moći nositi 1,7 tona korisnog tereta unutar kojega i medicinsku opremu za hitnu helikoptersku medicinsku pomoć.

Višenamjenska helikopterska služba morat će zadovoljavati europske standarde, među kojima propise o operativnim i tehničkim uvjetima za nesmetanu njegu pacijenata i medicinske upute za hitne medicinske operacije, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙