FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP potvrdio pogibiju hrvatskoga mornara u Danskoj

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski mornar Korado Dubović poginuoje u četvrtak navečer u nesreći danskog broda koji se zabio u mostStorebaelt, potvrdio je u petak glasnogovornik ministarstvaunutrašnjih poslova Zlatko Mehun.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski mornar Korado Dubović poginuo je u četvrtak navečer u nesreći danskog broda koji se zabio u most Storebaelt, potvrdio je u petak glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Zlatko Mehun.

"Poginuo je prvi časnik broda Korado Dubrović, rođen 1967. s prebivalištem u Matuljima", rekao je Mehun.

Na teretnom brodu Karen Danielsen koji se u četvrtak navečer zabio u potporni stup 20 kilometara dugog mosta Storebaelt, jednog od prepoznatljivih znakova Danske, sva su desetorica članova posade bila Hrvati. Vlasnik broda je danska brodarska kompanija Otto Danielsen, a registriran je na Bahamima.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su još dvojica hrvatskih mornara u bolnici, ali izvan životne opasnosti, a ostala sedmorica u hotelu u Kopenhagenu.

"Akciju spašavanja u četvrtak oko 19 sati u tjesnacu Veliki Belt operativno je obavljalo dansko pomorsko zapovjedništvo pomoću brodova i helikoptera", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Danski peljar Sren Munk koji se udaljio od broda nešto prije nesreće, rekao je za lokalni radio da je kormilar bio sam na mostu, što je protiv svih propisa i "sigurno je bio jako bolestan ili zaspao", javila je agencija dpa.

Spasilačke službe u Arhusu, javlja agencija dpa, priznale su da kontrolna postaja u Korsru, opremljena radarskim sustavom, nije upozorila brod da je skrenuo s rute i da ide prema preniskom zapadnome dijelu mosta.

Vlasti istražuju nesreću, a priopćile su da je 88-metara dug brod skrenuo s kursa i umjesto uobičajenom jugoistočnom rutom prema Baltičkome moru, krenuo prema dijelu mosta koji je zatvoren za normalnu plovidbu.

Promet mostom zaustavljen je dok se ne provjeri je li oštećen, rekao je za dpa glasnogovornik danske željeznice, a bilo je otkazano mnogo noćnih trajekata između otoka Fyna i Sjaellanda, objavio je državni radio DR.

Most Storebaelt otvoren je 1998. i druga je najduža prekomorska veza u Europi nakon tunela koji spaja Francusku i Englesku. Storebaelt premošćuje tjesnac Veliki Belt i spaja otoke Fyn i Sjaelland.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙