FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podravska banka stekla 32,26 posto dionica Požeške banke

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Podravska banka d.d. Koprivnicaobjavila je stjecanje 106.440 dionica ili 33,2625 posto temeljnogkapitala Požeške banke, o čemu je zatražila suglasnost Hrvatskenarodne banke (HNB), objavljeno je danas sa Zagrebačke burze.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Podravska banka d.d. Koprivnica objavila je stjecanje 106.440 dionica ili 33,2625 posto temeljnog kapitala Požeške banke, o čemu je zatražila suglasnost Hrvatske narodne banke (HNB), objavljeno je danas sa Zagrebačke burze.

Kupoprodajni ugovori potpisani su dana 14. veljače 2005. te će Podravska banka, pod uvjetom odobrenja stjecanja dionica od strane HNB-a, objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Pritom će ponuđena cijena, sukladno Zakonu, biti u skladu sa prosjekom zaključnih cijena dionica Požeške banke na Zagrebačkoj burzi u tromjesečnom razdoblju uoči sklapanja kupoprodajnih ugovora. Cijena dionice Požeške banke na kraju prosinca prošle godine iznosila je 127 kuna, na kraju siječnja 100 kuna, a u veljači 189,77 kuna.

Kupnji dionica Požeške banke, kako navode iz Podravske banke, prethodila je detaljna analiza poslovanja banke te niz razgovora sa značajnijim dioničarima. Podravska banka pritom pozdravlja odluku dijela dioničara da zadrže dionice te istovremeno nastave proširivati ukupan poslovni odnos sa bankom.

Podravska banka, navodi se u priopćenju, kupnjom dionica ne provodi neprijateljsko preuzimanje Požeške banke, čija je Uprava izviještena o kupnji dionica "te je postignut vrlo visok stupanj suglasnosti o daljnjim aktivnostima, pod uvjetom i nakon odobrenja stjecanja dionica od strane HNB-a".

Navodi se i da je stav Uprava obiju banaka da se vlasničkim povezivanjem i poslovnom suradnjom mogu ostvariti bitni pozitivni sinergijski efekti, ojačati pozicija na hrvatskom bankarskom tržištu i kreirati nova vrijednost za dioničare.

Poslovnu 2004. Podravska je banka završila s rastom aktive od 17, posto, na 1,55 milijardi kuna, što po aktivi predstavlja 0,68 aktive hrvatskog bankarskog sektora. Banka je lani ostvarila dobit od 18,11 milijuna kuna.

Požeška je pak banka jedna od dviju hrvatskih banaka koje su lani poslovale s gubitkom, koji je iznosio 14,3 milijuna kuna. Aktiva je smanjena 4,89 posto, na 419,7 milijuna kuna, što predstavlja 0,18 posto ukupne bankarske aktive.

Temeljni kapital Požeške banke, koja zapošljava 108 osoba, iznosi 64 milijuna kuna. Fizičke osobe, njih 355, imali su 72.505 dionica ili 22,66 posto, dok pravne osobe, njih 68 ima 247.495 dionica ili 77,34 posto dionica banke, objavljeno je na web stranici Požeške banke.

Prema podacima Središnje depozitarne agencije, na dan 25. veljače ove godine, najveći dioničari Požeške banke bili su tvrtke Kamen-ingrad i Hrvatske šume, dok su među prvih deset dioničara bili i primjerice Zvečevo, Croatia osiguranje, Kutjevo i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙