FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije Gavranove praizvedbe u Češkoj

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) -
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) -

U početku ožujka u Češkoj će prvi put biti izvedene dvije drame hrvatskoga književnika Mire Gavrana, izvijestila je danas zagrebačka agencija Presscut.

U gradu Jihlavu u "Horackom divadlu" 5. ožujka na rasporedu je praizvedba drame "Shakespeare i Elizabeta" u režiji Jirija Vobeckog, a u "Šleskom divadlu" u gradu Opavi 6. ožujka drame "Sve o ženama" u režiji Jane Janekove.

Oba Gavranova teksta, koji govore o muško-ženskim odnosima, inače autorovoj omiljeloj temi dramskoga stvaralaštva, na češki su jezik preveli Vlatka Souček-Kapetanović i Jiri Vobecky.

Gavranova djela do sada su prevedena na 22 jezika, premijerno su prikazana diljem svijeta - od Washingtona, Pariza, Krakowa, Rotterdama i Bratislave, pa do Budimpešte, Ljubljane, Buenos Airesa, Sofije, Sarajeva, Beča i Mostara, a vidjelo ih je više od milijun i pol gledatelja na svim kontinentima osim u Africi, navodi se u priopćenju.

Prošli tjedan Hrvatski centar ITI-UNESCO objavio je i monografsku knjigu sarajevske sveučilišne profesorice i teatrologinje Gordane Muzaferije "Kazališne igre Mire Gavrana", u kojoj na tri stotine stranica analizira 34 Gavranove drame i komedije, što ih je napisao u protekle 22 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙