FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: "Majka Courage i njezina djeca" premijerno 24. veljače

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Glazbeno-scenska kronika "MajkaCourage i njezina djeca" Bertolta Brechta i Paula Dessaua, u režijiKrešimira Dolenčiča, premijerno će biti izvedena u zagrebačkomgradskom kazalištu "Komedija" 24. veljače, priopćeno je danas iz tekazališne kuće.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Glazbeno-scenska kronika "Majka Courage i njezina djeca" Bertolta Brechta i Paula Dessaua, u režiji Krešimira Dolenčiča, premijerno će biti izvedena u zagrebačkom gradskom kazalištu "Komedija" 24. veljače, priopćeno je danas iz te kazališne kuće.

Ta glazbeno-scenska kronika o tridesetgodišnjem ratu nastala je 1939., na početku Brechtova najplodnijeg stvaralačkog razdoblja. Drama je u prvoj verziji izvedena 1941. u Zuerichu.

Nakon povratka u Berlin, Brecht je u suradnji s Paulom Dessauom, napisao novu verziju drame, koju je kao glazbeno-scensku kroniku i jedan od najznačajnijih tekstova epskog teatra, 1949. izveo Berliner Ensemble.

Brecht u drami progovara o uzrocima i posljedicama ratnih zbivanja i otuđenju koje rat izaziva, pokazujući da je rat uvijek povezan s gospodarskim interesima zbog kojih se vodi. Ideološke i teorijske interpretacije tek su jedna od komponenata te drame, koju se može uvrstiti među najveće i najvrjednije dramske tekstove 20. stoljeća, napominju u kazalištu "Komedija".

U naslovnim ulogama u "Komediji" nastupit će Jasna Bilušić, Adam Končić, Ronald Žlabur, Jasna Palić Picukarić, Tomislav Martić, Goran Malus, Nedim Prohić, Vid Balog, Vinko Kraljević, Renata Sabljak, Otokar Levaj i Vlado Kovačić.

Pretpremijere glazbeno-scenske kronike "Majka Courage i njezina djeca" u zagrebačkom kazalištu Komedija bit će 12.,13.,14.,15. i 23. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙