FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policijski čelnici u Lyonu razgovarali o bioterorizmu

LYON, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Policajci i stručnjaci iz 155zemalja počeli su u utorak u Lyonu dvodnevnu konferenciju oopasnostima bioterorizma u svijetu i načinima za unapređenjemeđunarodne suradnje u borbi protiv nje.
LYON, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Policajci i stručnjaci iz 155 zemalja počeli su u utorak u Lyonu dvodnevnu konferenciju o opasnostima bioterorizma u svijetu i načinima za unapređenje međunarodne suradnje u borbi protiv nje.

Izaslanike okupljene na inicijativu Interpola kojemu je to najveći skup u povijesti, s više od 500 sudionika, francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin pozvao je u utorak u Kongresnoj palači da se "suprotstave bioterorističkoj prijetnji i u tome udvostruče napore", poglavito uspostavom banke podataka.

"Ne samo zato što ta prijetnja našim društvima može donijeti strahovite opasnosti, već i zato jer bi upravo ona mogla biti iduća etapa terorizma", rekao je ministar.

Već je poznato da su pojedine terorističke skupine posegnule za kemijskim ili biološkim sredstvima, kazao je ministar i predložio uvođenje svojevrsne banke podataka u okviru mjera za "jačanje sigurnosti" laboratorija koji rade s bakterijama i potencijalno opasnim biološkim sredstvima.

Zahvaljujući takvoj banci podataka "svaka zemlja mogla bi znati kakve su zalihe cjepiva u susjednim zemljama i u slučaju uzbune mogla bi im se obratiti za pomoć", rekao je.

Također se zauzeo za uvođenje mjera reakcija za biološki napad.

Otvarajući konferenciju glavni tajnik Interpola Amerikanac Ronald Noble ocijenio je da je "bioterorizam potencijalno najveća kriminalna prijetnja za sve zemlje, regije i narode svijeta", ali su zastrašujuće zazvučale njegove riječi da "nema nijednog sektora kriminalistike u kojoj policija ima tako malo prakse i obuke kao u sprečavanju bioterorističkih napada ili u odgovoru na njih".

Stoga je dvojaki cilj konferencije, koju uvelike financira privatna američka zaklada, s jedne strane povezati policije cijelog svijeta, a s druge povezati policiju i medicinu, koje su naučile surađivati u sprečavanju bioterorizma u tek nekolicini najrazvijenijih zemalja.

Nakon Konferencije predviđeno je nekoliko "radionica" za obuku policije, u Južnoafričkoj Republici 2005., u Čileu 2006., te iste godine u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙