FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnje banke u jugoistočnoj Europi još nisu "zrele" za EU

BEČ, 1. ožujka 2005. (Hina/APA) - Reformske zemlje jugoistočne Europe,uključujući i Hrvatsku, moraju još provesti "bitne prilagodbe" u svomzakonodavstvu o središnjim bankama kako bi se pripremile za mogućipristup Europskoj uniji, konstatirali su početkom tjedna u Beču autoristudije Austrijske narodne banke o monetarnoj politici u jugoistočnojEuropi.
BEČ, 1. ožujka 2005. (Hina/APA) - Reformske zemlje jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku, moraju još provesti "bitne prilagodbe" u svom zakonodavstvu o središnjim bankama kako bi se pripremile za mogući pristup Europskoj uniji, konstatirali su početkom tjedna u Beču autori studije Austrijske narodne banke o monetarnoj politici u jugoistočnoj Europi.

Prilagodbe su potrebne ponajprije na području nezavisnost središnjih banaka, zabrani financiranja državnog proračuna i pokrivanju gubitaka središnjih banaka, konstatiraju stručnjaci Austrijske narodne banke.

Autori studije istražili su važeće zakone o središnjim bankama u zemljama kandidatima za pristup EU Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, te u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji.

Njihov je zaključak da su ti zakoni uglavnom usklađeni sa sporazumom iz Maastrichta iako neki propisi još ne odgovaraju EU-ovoj pravnoj stečevini, poznatijoj pod nazivom "acquis communautaire".

Tako je zabrana financiranja državnih proračuna zakonski regulirana u pet od sedam istraženih zemalja ali je u Albaniji i Srbiji još uvijek pravno moguća, primjećuju stručnjaci Austrijske narodne banke. Sljedeća točka kritike odnosi se na zakonske odredbe o pokrivanju gubitaka, gdje je prilagodba potrebna u Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji.

Nadalje, prilagodbe će biti potrebne i na području zabrane povlaštenog pristupa financijskim institucijama.

U većini zemalja jugoistočne Europe treba prilagoditi i važeće propise o mogućim razlozima za otpuštanje menadžera središnjih banaka, glasi rezime studije Austrijske središnje banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙