FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD lani izgubio 13,4 milijardi dolara zbog piratstva

WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države prošle sugodine izgubile najmanje 13,4 milijardi dolara zbog piratstva, neračunajući protuzakonite internet kopije, objavilo je međunarodnoposlovno udruženje.
WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države prošle su godine izgubile najmanje 13,4 milijardi dolara zbog piratstva, ne računajući protuzakonite internet kopije, objavilo je međunarodno poslovno udruženje.

Međunarodno udruženje za zaštitu intelektualnog vlasništva (IIPA) objavilo je da je američka industrija pretrpjela lavovski dio od procijenjenih 25 do 30 milijardi dolara globalnih gubitaka od nelegalnih kopija filmova, softvera, videoigara i sl.

Udruženje je ustanovilo probleme slabe zaštite prava u 67 zemalja i kazalo da poziva američke vlasti da uvrsti 42 među njima "na odgovarajuću" listu za reviziju i moguće trgovinske sankcije.

Izvješće IIPA bit će upućeno uredu američkog trgovinskog predstavnika (USTR), koji svake godine sastavlja listu zemalja koje ne pružaju odgovarajuću zaštitu prava umnožavanja.

To udruženje, koje obuhvaća Američko udruženje filmske industrije i organizacije koje predstavljaju glazbenu, industriju softvera i knjiga, kazalo je da su Rusija, Pakistan i Ukrajina tri glavna prekršitelja protiv kojih bi Washington trebao poduzeti akcije.

IIPA je pozvala na konzultacije s Kinom pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i posebnu reviziju rastućeg problema piratstva koji dolazi iz te zemlje. Istaknula je Rusiju kao prioritet i kazala da bi Washington trebao odmah suspendirati posebne trgovinske privilegije dane toj zemlji. "Problem ruskog piratstva prava umnožavanja ostaje jedan od najozbiljnijih u svijetu", navodi IIPA u svom priopćenju. "Stope piratstva za većinu područja procjenjuju se u visini oko 80 posto u 2004., a grubo procijenjeni gubitci premašuju 1,7 milijardi dolara".

Udruženje je pozvalo da se na listu najvećih prekršitelja doda Pakistan zajedno s Ukrajinom. Za obje se zemlje, kažu, vjeruje da su glavni izvori nelegalnih kopija optičkih diskova uključujući DVD-ove i CD-ove, dok se Pakistan ističe i za piratstvo knjiga. IIPA je pozvala da se 15 zemalja uključujući i Kinu stavi na listu prioriteta za praćenje i zatražilo specijalnu reviziju kineske primjene zaštite intelektualnog vlasništva do kraja srpnja.

Izvješće USTR-a lani je istaknulo 52 od ispitanih 85 zemalja zbog nedovoljne zaštite intelektualnog vlasništva. Od toga je broja njih 14 bilo na listi prioriteta za praćenje zajedno s Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙