FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice traži djelovanje protiv palestinskih militanata

LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u ponedjeljak je navečer zatražila od palestinskogpredsjednika Mahmuda Abasa da počne oštro djelovati prema palestinskimparavojnim postrojbama, posebice Islamskom džihadu koji je preuzeoodgovornost za atentat izveden u petak u Tel Avivu u kojem je poginulopet osoba.
LONDON, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je navečer zatražila od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da počne oštro djelovati prema palestinskim paravojnim postrojbama, posebice Islamskom džihadu koji je preuzeo odgovornost za atentat izveden u petak u Tel Avivu u kojem je poginulo pet osoba.

"Jasno je da je, dok imate Islamski džihad koji preuzima odgovornost za napad, potrebno učiniti nešto i reagirati jer oni otvoreno izazivaju Palestinsku samoupravu", kazala je Rice.

Ona će u utorak u Londonu sudjelovati na važnom međunarodnom sastanku o palestinskim reformama. Na istom će skupu sudjelovati i Abas koji će predstaviti svoju viziju reforme Palestinske samouprave na području vlasti, gospodarstva i sigurnosti.

Pet je osoba poginulo u samoubilačkom atentatu u Tel Avivu, prvom otkako su izraelski premijer Ariel Sharon i Mahmud Abas proglasili primirje 8. veljače. Izrael je za atentat osudio i Siriju, no službeni Damask odbacuje bilo kakvu upletenost u atentat.

Upitana o mogućoj sirijskoj upletenosti u atentat, Rice je odgovorila kako SAD čekaju potvrdu identiteta počinitelja napada, ali da je "očito suradnja Sirijaca s teroristima i njihova upletenost u terorizam dobro poznata".

"Mnogo smo puta do sada govorili kako Sirija ne može činiti dvije stvari istovremeno - govoriti o važnosti mirovnog procesa i nastaviti podržavati elemente koji se protive tom procesu i žele ga zakočiti ili potkopati", kazala je američka državna tajnica.

Atentat u Tel Avivu u ponedjeljak je najodlučnije osudilo i Vijeće sigurnosti UN-a.

"Vijeće osuđuje takve terorističke napade jer uništavaju nade i iščekivanja palestinskog i izraelskog naroda u njihovoj potrazi za miroljubivim, trajnim i pravednim rješenjem na izraelsko-palestinski problem", kazao je predsjedavatelj Vijeća Joel Adechi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙