FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader za "Cord": Zagreb i Beograd dogovaraju posjet Koštunice

BEOGRAD, 28. veljače 2005.(Hina) - Službeni Beograd i Zagreb dogovarajuposjet srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Hrvatskoj "u bližojbudućnosti i u terminu koji će odgovarati jednoj i drugoj strani",izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu kojega objavljujemagazin "Cord" za mjesec ožujak, koji u Beogradu izlazi na engleskomjeziku.
BEOGRAD, 28. veljače 2005.(Hina) - Službeni Beograd i Zagreb dogovaraju posjet srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Hrvatskoj "u bližoj budućnosti i u terminu koji će odgovarati jednoj i drugoj strani", izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu kojega objavljuje magazin "Cord" za mjesec ožujak, koji u Beogradu izlazi na engleskom jeziku.

Svoj prošlogodišnji posjet Srbiji hrvatski je premijer ocijenio kao "zaista od povijesnog značaja".

"Tim smo posjetom najavili zatvaranje jednog teškog povijesnog razdoblja, i otvorili brojne perspektive stabilnih i dobrosusjedskih odnosa", kazao je hrvatski premijer za srbijanski list.

"Zajednička izjava koju smo dali tom prilikom, kao i Sporazum o zaštiti prava manjina koji je potpisan, trajni su znakovi te nove faze odnosa i držim da je sada puno lakše provoditi zajedničke ciljeve i rješavati otvorena pitanja", naglasio je premijer Sanader.

Osvrčući se na svoju nedavnu izjavu da je poboljšanje odnosa Srba i Hrvata njegov "povijesni zadatak", hrvatski premijer je kazao da su Srbi i Hrvati, kao dva susjedna naroda, upućeni na "normalizaciju odnosa, na miran suživot i suradnju, te međusobno uvažavanje".

"Ne zaboravljajući nedavnu prošlost, trebamo se okrenuti budućnosti, a naša budućnost je dobrosusjedska suradnja u sklopu ujedinjene Europe. Treba, dakako, hitno riješiti još neka otvorena pitanja, prije svega humanitarnog karaktera, kao što je sudbina 1200 nestalih koje tražimo", kazao je Sanader, dodajući da su "odnosi drugih europskih naroda također obilježeni traumama iz prošlosti, a suština europskog ujedinjenja je upravo u prevladavanju takve prošlosti", u čemu "kao primjer mogu poslužiti Nijemci i Francuzi".

Prema mišljenju premijera Sanadera, "hrvatsko-srpske odnose treba graditi na temelju jasne opredijeljenosti i Hrvatske i Srbije za usvajanje svih vrijednosti i standarda na kojima počiva suvremena Europa".

"Kao važan element u procesu poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa vidim i srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, koje nipošto ne predstavljaju problem i opterećenje, nego trebaju biti obogaćenje naših društava", zaključio je hrvatski premijer u intervjuu za magazin "Cord".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙