FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćen program 51. Splitskog ljeta

SPLIT, 28. veljače 2005.(Hina) - Vijeće 51. splitskog ljeta nadanašnjoj je sjednici pod predsjedanjem pomoćnika ministra kultureSrećka Šestana prihvatilo program ovogodišnjeg festivala koji će seodržati od 14. srpnja do 14. kolovoza.
SPLIT, 28. veljače 2005.(Hina) - Vijeće 51. splitskog ljeta na današnjoj je sjednici pod predsjedanjem pomoćnika ministra kulture Srećka Šestana prihvatilo program ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza.

Na rasporedu je pet praizvedaba - po dvije glazbene i dramske te jedna baletna - najavio je ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pomoćnik ministra Šestan izrazio je veliko zadovoljstvo dogovorom između grada Splita, konzervatora i festivala po kojem i ove godine Peristil može poslužiti za veće i zahtjevnije projekte, premda u smanjenu trajanju od 12 radnih dana zbog opasnosti da zastarjela i teška scenska tehnika ošteti spomenike i radi pristupačnosti Peristila turistima, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Ljubo Urlić. Upravo zbog toga će se već za iduću godinu izdvojiti novac za nabavu suvremene tehnike koja će omogućiti veću uporabu Peristila kao najatraktivnijeg gradskog prostora, najavljeno je.

Umjetnički ravnatelj Splitskog ljeta Petar Selem izjavio je kako su se upravo zato ove godine "teška srca" odrekli izvedbe "Aide" na Peristilu, no, dodao je, "vjerujem da će to biti samo privremeno dok se ne osuvremeni tehnika, što će omogućiti vraćanje te duboko ukorijenjene splitske urbane tradicije".

Na Peristilu će se tako, osim svečana otvorenja, ipak održati dvije reprizne operne predstave: Verdijev "Nabucco" i Belinijeva "Norma". Zato će se glavni dio baletnog programa i neke druge predstave ove godine održavati na pozornici na Tvrđavi Gripe, koja bi idućih godina trebala dobiti još veću ulogu, a predstave će se izvoditi i na drugim gradskim predjelima i u Solinu, rečeno je.

Premijerno će na Ljetu biti izveden dramski oratorij "Prijenos Svetog Dujma" Julija Bajamontija te "Večer hrvatskih autora" u povodu 50. obljetnice smrti skladatelja Antuna Dobronića, s djelima Gotovca, Papandopula i Dobronića, čime će se obilježiti i 1700. obljetnica grada Splita.

Od dramskih praizvedaba bit će uprizorena "Noć iguane" Tennesseeja Williamsa, ujedno hrvatska praizvedba tog djela, u režiji Janusza Kica, te "Kralj Ubu" Alfreda Jarrya u režiji Zlatka Boureka.

Baletnu premijeru "Daissa" Jeana Marca Zewera izvest će baletni ansambl splitskog HNK u koreografiji Staše Zurovca.

Najavljena su i brojna domaća i inozemna gostovanja, od kojih je istaknuta suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama s kojih stiže "Priča o vojaku" Ramuzsa-Stravinskog u režiji Dore Ruždjak, te s riječkim HNK koji nastupa sa Zurovčevim baletom "Marquezomanija".

Gostuje i Ruski carski balet iz Moskve s Ravelovim "Bolerom" i Ščedrinovom "Carmen", te plesno-glazbeni mješoviti ansambl Donski kozaci.

Ovogodišnji je proračun Splitskog ljeta manji od prošlogodišnjeg, iznosi 5,150.000 kuna, jer je i program manji nego lanjski, izvijestio je ravnatelj Štrljić, dodavši kako će se najmanje 25 posto podmiriti vlastitim prihodima, a ostatak će izdvojiti grad Split, Županija i država.

Kojom će predstavom biti otvoreno ovogodišnje Splitsko ljeto još nije odlučeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙