FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestašica ugljena u Kini mogla bi naškoditi svjetskim tržištima

PEKING, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vrtoglavi gospodarski rast uKini uzrok je opasne nestašice ugljena kao najvažnijeg energenta, amogao bi imati posljedice za cijeli svijet, upozorili su kineskidržavni mediji.
PEKING, 28. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vrtoglavi gospodarski rast u Kini uzrok je opasne nestašice ugljena kao najvažnijeg energenta, a mogao bi imati posljedice za cijeli svijet, upozorili su kineski državni mediji.

Nestašica je toliko ozbiljna da tamošnji dužnosnici čak glasno izražavaju svoje bojazni da bi mogla prouzročiti socijalne nemire među 1,3 milijarde Kineza, objavio je China Business Weekly.

"Ove će godine neravnoteža između ponude i potražnje postati još izraženija", izjavila je po pisanju tog tjednika Državna komisija za razvoj i reforme. "Ublažavanje problema s tijesnom opskrbom ugljenom bit će naš najvažniji prioritet", naglasilo je to državno tijelo.

Posljedice nestašice ugljena u Kini mogle bi se osjetiti u cijelom svijetu jer bi nagli porast domaće potražnje mogao prisiliti kinesku vladu na smanjivanje izvoznih kvota i time utjecati na porast cijena u svijetu, konstatira China Business Weekly.

Nestašica bi prvo pogodila kineski energetski sektor koji troši oko polovine ugljena eksploatiranog u Kini. CBW prenosi bojazni kineske vlade da je poremećaj u opskrbi električnom energijom tijekom proslava kineske Nove godine možda kresnuo iskru socijalne nestabilnosti u Kini.

Očekuje se da će ove godine potrošnja ugljena u Kini porasti za 120 milijuna tona odnosno šest posto na ukupno 2,1 milijardu tona, procjenjuje Kinesko udruženje proizvođača ugljena. Otvaranje novih rudnika vjerojatno će u 2005. povećati proizvodnju za dodatnih tek 100 milijuna tona

"Novi rudnici ugljena ne mogu zadovoljiti pojačanu potražnju. Prostor za dodatnu proizvodnju baš i nije velik", objavila je Državna komisija za razvoj i reforme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙