FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor donio novi zakon o obveznim odnosima

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak noviZakon o obveznim odnosima, jedan od važnijih za rad pravosuđa igospodarstva, a najvažnije novine zakona jesu uređenje prava osobnostite zateznih i ugovornih kamata.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak novi Zakon o obveznim odnosima, jedan od važnijih za rad pravosuđa i gospodarstva, a najvažnije novine zakona jesu uređenje prava osobnosti te zateznih i ugovornih kamata.

U Zakonu koji se pripremao desetak godina stoji da fizička i pravna osoba imaju pravo na zaštitu svojih prava osobnosti, primjerice prava na život, ugled, čast, privatnost. Zakonske zatezne i ugovorne kamate vezuju se uz eskontnu stopu HNB-a, a te bi odredbe na snagu stupile 2008., dvije godine nakon što početkom 2006. na snagu stupi sam zakon.

Sabor je izmijenio Zakon o USKOK-u i tom Uredu osigurao potpunu i nedvojbenu nadležnost u kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcijskim kaznenim djelima. Važan je dio proširenje ovlasti u pogledu bankarske tajne, tj. uvida u bankovne račune osoba čije su transakcije sumnjive.

Podaci o takvim transakcijama Uredu će omogućiti brže postupanje kod izvida kaznenih djela, a tom je odredbom dana mogućnost i istražnom sucu da postavi zahtjev kada banka odbije postupiti po zahtjevu Ureda. Propisano je i kažnjavanje banaka za slučaj odbijanja postupanja po zahtjevu USKOK-a.

Sabor je prihvatio izmjene u zakonima o zaštiti od požara, o poticanju ulaganja, o priznavanju svojti šumskog drveća i grmlja. Rješavanje aktualnog spora između Hrvatskih pošti i kurirskih službi oko dostave malih pošiljaka, odgodio je do daljnjega jer je izmjene Zakona o pošti koje to trebaju urediti poslao u drugo čitanje.

HSP-ov prijedlog da se rezolucijom utvrde načela o pregovorima sa Slovenijom nije dobio zastupničku podršku. Istu sudbinu doživjeli su i zakonski prijedlozi što su ih predložili oporbeni zastupnici i njihovi klubovi.

Dodatna usuglašavanja proći će zaključci o konačnom Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije, deklaracija o zaštiti osoba s invaliditetom, kao i prijedlog Slavena Letice da se u hrvatski pravni sustav uvede institucija pravobranitelja za hrvatske iseljenike i povratnike. U petak je Sabor danas završio 12. sjednicu, a nova, 13., krenut će 9. ožujka, najavio je predsjednik Vladimir Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙