FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan i dalje u deflaciji

TOKIO, 25. veljače 2005. (Hina/AFP) - Japan se i dalje nalazi u zamcideflatornih pritisaka obzirom da je to drugo najveće svjetskogospodarstvo bilo u recesiji većinu prošle godine, kažu analitičari teupozoravaju da ne postoje naznake brzog jačanja cijena.
TOKIO, 25. veljače 2005. (Hina/AFP) - Japan se i dalje nalazi u zamci deflatornih pritisaka obzirom da je to drugo najveće svjetsko gospodarstvo bilo u recesiji većinu prošle godine, kažu analitičari te upozoravaju da ne postoje naznake brzog jačanja cijena.

Japanska vlada objavila je da su osnovne potrošačke cijene u siječnju pale za 0,3 posto na godišnjoj razini, kako se snižavanje cijena nastavilo u telekom i elektroničkom sektoru radi povećane konkurencije.

Analitičari kažu da je pad cijena ponajviše rezultat kontinuiranog pada cijena osobnih računala, rashladnih uređaja i drugih trajnih roba, kao i pada cijena telefonskih usluga."Cijene će vjerojatno i dalje u kratkom roku padati", kazao je Tatsuya Torikoshi, ekonomist istraživačkog instituta Daiwa.

Osnovne potrošačke cijene u Tokiju, kao značajan pokazatelj trenda diljem zemlje, u veljači su pale 0,5 posto na godišnjoj razini, i to 65. mjesec zaredom i u skladu s očekivanjima, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova i veza. U veljači su smanjene za 0,1 posto u odnosu na mjesec prije.

"Obzirom da brojke u Tokiju također padaju, i dalje nismo u poziciji objaviti da više nismo u deflaciji", kazao je glavni tajnik vladina kabineta Hiroyuki Hosoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙