FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska u jugoistočnoj Europi najspremnija za pregovore s EU-om

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je u usporedbi s drugimzemljama Jugoistočne Europe najspremnija za pregovore o članstvu uEuropskoj uniji, ocijenio je u izjavi za postaju Glas Amerike JamesDobbins, bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona za Balkan kojidanas kao znanstvenik radi za korporaciju RAND.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je u usporedbi s drugim zemljama Jugoistočne Europe najspremnija za pregovore o članstvu u Europskoj uniji, ocijenio je u izjavi za postaju Glas Amerike James Dobbins, bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona za Balkan koji danas kao znanstvenik radi za korporaciju RAND.

"Hrvatska je vjerojatno najnaprednija zemlja od svih koje u ovom trenutku imaju aspiracije za članstvom u Uniji. U svakom slučaju, Hrvatska je postigla veći napredak od Srbije i Bosne i Hercegovine, ili Makedonije. No, Hrvatskoj također preostaje dio neobavljena posla prije članstvom u Uniji", odgovorio je Dobbins na pitanje je li Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji.

VOA u istom prilogu navodi da je James Dobbins bio je na čelu istraživačkog tima korporacije RAND koji je napisao analizu mirovnih operacija svjetske organizacije u posljednjih nekoliko desetljeća u kojoj se zaključuje da su Ujedinjeni narodi uspješniu gospodarskoj, civilnoj i političkoj obnovi zemalja u kojima je rat već završio dok je NATO savez uspješniji u rješavanju kriznih situacija gdje mir treba nametnuti sukobljenim stranama.

Ujedinjeni narodi nisu spremni za "nametanje mirovnog sporazuma vojnom silom" jer "u takozvanim misijama stvaranja mira na kraju morate stati na stranu napadnutog, a to Ujedinjeni narodi nisu spremni učiniti, jer imaju obavezu biti nepristrani", rekao je Francis Fukuyama, politolog sa Sveučilišta Johns Hopkins, i kao primjer naveo okončanje ratnih djelovanja na Balkanu.

"Na Balkanu niste mogli biti nepristrani. Jer, tamo je problem stvarala jedna strana, i dok niste slomili Srbiju, problem se nije mogao riješiti. Embargo na isporuku oružja, nametnut svim sukobljenim stranama od strane Ujedinjenih naroda, u stvari je pomogao Srbima. Prema tome, okončanje rata moglo se postići jedino silom - djelovanjem hrvatske vojske na kopnu u kombinaciji s američkim zrakoplovstvom. Ujedinjeni narodi nisu u ovoj situaciji bili dorasli zadatku. Sama činjenica da se jednako odnosite prema svim stranama u sukobu ne daje vam i legitimnost", rekao je Francis Fukuyama, prenosi VOA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙