FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Cipru pronađena najstarija svjetska parfimerija

PYRGOS, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Egipatska kraljica Kleopatrapokazala je kako sa parfemima mamiti pripadnike suprotnog spola,Francuzi su tu vještinu još više usavršili, no Ciprani sada ipak mogureći da su oni imali najstariji pogon za proizvodnju parfema nasvijetu.
PYRGOS, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Egipatska kraljica Kleopatra pokazala je kako sa parfemima mamiti pripadnike suprotnog spola, Francuzi su tu vještinu još više usavršili, no Ciprani sada ipak mogu reći da su oni imali najstariji pogon za proizvodnju parfema na svijetu.

Naime, talijanski arheolozi pronašli su jamu koja sadrži kružne otiske koji su držali posude sa parfemima na nalazištu Pyrgos-Mavroraki, udaljenom 90 kilometara jugozapadno od glavnog ciparskog grada Nikozije.

Arheolozi vjeruju da su pronašli najstariji izvor, danas multi-milijarderske industrije parfema.

Voditeljica timova u misiji iskopavanja talijanska arheologinja Maria Rosaria Belgiorno izjavila je da su nalazi stari četiri tisuće godina. Dodala je da se, bez sumnje, radi o najstarijem na svijetu proizvodnom mjestu za parfeme.

Znastvenici su uspjeli izdvojiti esencije svjetski najstarijih mirisa i rekonstuirati mirisne arome korištene četiri tisućljeća ranije sa ostataka glinenih bočica za mirise, dobivajući time neprocjenjivi uvid u mirise koji su oduševljavali naše pretke.

Prema njihovim otkrićima, moderne sklonosti prema nekim mirisnim notama ne razlikuju se baš previše od onih 4.000 godina prije. Belgiorno je kazala da ju je jedan od otkrivenih mirisa podsjetio na Pino Silvestre, kolonjsku vodu koja ima zelenu bocu oblikovanu kao borovu šišarku.

Tako su u ostacima glinenih posuda pronašli arome cimeta, lovora, mirte, anisa i citrusa bergamota, a riječ je o biljkama koje su rasle u toj regiji.

Otkrivena parfimerija samo je dio većeg nalazišta koje datira iz 2.000 godine prije Krista, a koje uključuje topionicu bakra, vinariju i prešu za masline.

Daljnja istraživanja tog područja bit će nastavljena u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙