FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli izbori na sjevernom Cipru

NIKOZIJA, 20. veljače 2005. (Hina/dpa) - Parlamentarni izbori nasjevernom, turskom dijelu Cipra na kojima će tamošnji birači odlučilio sudbini 14 mjeseci stare vladajuće koalicije proeuropskog premijeraMehmeta Alija Talata počeli su u nedjelju ujutro.
NIKOZIJA, 20. veljače 2005. (Hina/dpa) - Parlamentarni izbori na sjevernom, turskom dijelu Cipra na kojima će tamošnji birači odlučili o sudbini 14 mjeseci stare vladajuće koalicije proeuropskog premijera Mehmeta Alija Talata počeli su u nedjelju ujutro.

Oko 147.000 ljudi s pravom glasa će među 346 kandidata izabrati 50 zastupnika sjevernociparskog parlamenta, osnovanog 1983. godine kada je vođa ciparskih Turka Rauf Denktaš proglasio još i danas međunarodno nepriznatu Tursku republiku Sjeverni Cipar.

Talat je na prošlim izborima prije 14 mjeseci odnio pobjedu sa svojom Turskom republikanskom strankom (CTP) u koaliciji s Demokratskom strankom (DP), ali su nakon propasti prošlogodišnjeg referenduma o ujedinjenju Cipra i zajedničkog ulaska u EU, kojeg je Talat zdušno podupirao, počela politička previranja na sjevernom dijelu otoka.

Na tom su referendumu ciparski Turci velikom većinom glasali za ujedinjenje, ali su ga ciparski Grci još većom većinom odbacili. U Europsku je uniju stoga ušao samo grčki dio otoka, a Talatova je koalicija nedugo potom izgubila većinu u parlamentu. Vođa ciparskih Turaka Rauf Denktaš je nakon toga raspisao prijevremene izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙