FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas ponovno slanje inspekcije u sve zdravstvene ustanove koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjom kako bi se još jednom provjerilo obavljaju li se takvi postupci u okviru zakona koji je na snazi. Ljubičić u izjavi nije želio komentirati nalaze inspekcije Ministarstva zdravstva iz 2003. godine koja je, po navodima medija, utvrdila da su se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj čuvali smrznuti zameci pacijentica sa Svetog Duha i Modernog medicinskog centra, u vlasništvu supruge Asima Kurjaka, bez ikakvih ugovora sklopljenih među ustanovama. Ljubičić kaže da je Ministarstvo zdravstva učinilo svoje, a daljnji postupak je u rukama pravosuđa.

ZAGREB - Gordan Malić, novinar tjednika Globus i autor članka da su on i još četvoro novinara bili predmetom nezakonite obavještajne obrade koju je provodio bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek izjavio je kako je siguran da nije samo kolateralna žrtva. Radna skupina na temelju podnesaka Malića i još četvero novinara istražuje, je li ih POA nezakonito pratila i prisluškivala. Malić je novinarima rekao da su u tzv. Turekovoj prezentaciji on i njegovi kolege izrijekom spomenuti kao osobe koje u dosluhu sa stranim špijunima rade protiv nacionalnih interesa. "Već na drugoj stranici (prezentacije) piše da ja, (Ivica) Đikić i (Davor) Butković u dosluhu s ravnateljem policije (Rankom Ostojićem), haškim istražiteljima i još nekima radimo protiv interesa Hrvatske, objavljujući članke da je Gotovina u Hrvatskoj", kazao je Malić. Naglasio je da nikada i nigdje nije pisao da se odbjegli general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su u popodnevnoj raspravi konačni tekst izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Klubovi ocjenjuju da će izmjene USKOK-u omogućiti učinkovit rad, a time i poboljšati položaj Hrvatske na rang-listi zemalja po korumpiranosti. Izmjenama Zakona Vlada želi osigurati energičnu i učinkovitu reakciju na učestale pojave organiziranog kriminala i korupcije te pranja novca. USKOK-u se daje potpuna nadležnost u svim kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije - primanje i davanje mita, zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, te za kaznena djela počinjena u sastavu skupine ili zločinačke organizacije, poput zlouporabe opojnih droga. Izmjenama je propisana obveza tijela državnih vlasti i pravnih osoba da u slučaju saznanja o korupciji i organiziranom kriminalu podnose kaznene prijave ili obavijeste USKOK.

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatskog sabora i HSLS-a Đurđa Adlešić danas se na sastanku s predstavnicama ženskih nevladinih udruga založila da u saborsku proceduru što prije uđe zakonski tekst o medicinski potpomognutoj oplodnji. Inzistirat ćemo da se zakon o potpomognutoj oplodnji donese do ljeta, rekla je Adlešić. Novinare je izvijestila da je s predstavnicama ženskih nevladinih udruga dogovorila da organiziraju okrugli stol na koji će o zakonu o potpomognutoj oplodnji razgovarati stručnjaci, predstavnici političkih stranaka i ženskih nevladinih udruga. Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je da svatko ima pravo izricati svoje mišljenje, pa prema tome i Crkva, ali nema pravo utjecati na zakonodavne postupke. Crkvi nije mjesto u školi, Saboru, u javnim institucijama, rekao je Čehok.

ZAGREB - Pod predsjedanjem predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera održana je redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj su podnesena izvješća mjerodavnih državnih tijela o poduzetim operativnim radnjama, a u cilju realizacije potpune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, priopćeno je večeras iz Ureda predsjednika. Zaključeno je kako će sva nadležna državna tijela nastaviti intenzivne operativne aktivnosti u realizaciji postavljenih zadaća. U pripremi sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održani su i sastanci koordinativnog tijela Ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosnih agencija, kao i sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi.

ZAGREB - Vlada će predložiti Saboru osnivanje Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva nuklearke Krško, a u taj bi fond Hrvatska elektroprivreda godišnje trebala uplaćivati oko 14,25 milijuna eura. Prijedlog zakona o osnivanju Fonda trebao bi se naći na sutrašnjoj sjednici Vlade, čiji konačni dnevni red sutra prijepodne još treba utvrditi Uži kabinet. Razgradnja NE Krško, te zbrinjavanje i odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva zajednička je obveza Hrvatske i Slovenije, koja proizlazi iz ugovora vlada dviju država o uređenju odnosa vezanih uz nuklearku.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva neprihvatljivim i tendecioznim pritiskom smatra otvoreno pismo Udruge "Eko Kvarner" od 19. veljače u vezi s radom Komisije za procjenu utjecaja na okoliš za projekt "Družba Adria". Udruga si daje za pravo da sumnja u stručnost i vjerodostojnost članova Komisije, potpuno neosnovano napada rad Komisije i neke njene članove, te donosi sudove o tome što je stručno, a što nije u Studiji, tvrde u Ministarstvu. Stajalište je Ministarstva da Komisiji, koja je sastavljena od 25 stručnjaka imenovanih od strane stručnih i znanstvenih institucija, treba omogućiti neometan rad. Iz Ministarstva poručuju da oni neće ulaziti u polemike o Studiji i dat će svoj sud tek nakon završetka rada Komisije.

ZAGREB - Hrvatski sabor ovaj bi tjedan mogao razriješiti Vlatka Cvrtilu dužnosti predsjednika Vijeća za nadzor nad sigurnosnim službama, što je osobno zatražio. Sabor je u dnevni red 12. sjednice uvrstio odluku o Cvrtilinu razrješenju koju mu je uputio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Zahtjev da ga se razriješi dužnosti predsjednika Vijeća, Cvrtila je nadležnima u Saboru uputio početkom prosinca prošle godine. Cvrtila je ostavku najavio krajem prošle godine, u vrijeme afere nastale zbog POA-inog ispitivanja novinarke Helene Puljiz, a u zadnje vrijeme se spominje kao jedan od budućih savjetnika Predsjednika Republike.

OGULIN - Na Općinskom sudu u Ogulinu u nastavku suđenja za eksploziju, u kojoj je u studenome 2000. u ogulinskoj vojarni teško ozlijeđeno devet a lakše 12 ročnika, današnji svjedoci, časnici Hrvatske vojske, izjavili su kako su "sigurni" da je rukovatelj skladišta bio imenovan u skladu sa zapovijedi Glavnog stožera iz svibnja 1999. ali "ne znaju ime te osobe". Tri tadašnja još i danas djelatna časnika HV-a Dubravko Sedmak, Ivica Krizmanić i Josip Medved u odvojenim su svjedočenjima na unakrsna pitanja suca, općinskoga državnog odvjetnika, branitelja te okrivljenika odgovarali da u skladištu nije "moglo biti bojnog oružja". Sva su trojica rekla kako su "sigurni" da je bio imenovan rukovatelj skladišta, ali da im "nije poznato ime te osobe".

TOMPOJEVCI - Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda i općinski načelnik Tompojevaca Zdravko Galović potpisali su danas darovnicu od 66.489 eura za popravak 11 općinskih prometnica. Do sada je u prvu fazu popravka, započetu u studenom 2004. od potrebnih 1,250.000 kuna uloženo oko 778.000 kuna, koje su izdvojili Fond za regionalni razvoj, Vukovarsko-srijemska županija i tompojevačka općina. Veleposlanik Ikeda je izrazio nadu da će novčana pomoć pridonijeti ne samo poboljšanju prometnica nego i bržem razvoju gospodarskoga i društvenog života te općine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙