FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Pred Hrvatskim saborom, koji danas ulazi u peti tjedan rada, naći će Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima.Taj se opširni zakon, kao jedan od najvažnijih dijelova zakonodavstva, priprema desetak godina, no dio zastupnika drži da u njemu manjkaju suvremeniji iskoraci u uređenju novijih pravnih poslova, poput leasinga ili dosmrtnog uzdržavanja. Za neke je zastupnike sporan i prijedlog da se na dvije godine odgodi primjena odredbi o ograničenju kamata. Predloženi je zakon dobio potporu saborskih odbora, no nije isključeno da prođe i treće čitanje, tim više što na snagu treba stupiti tek 1. siječnja iduće godine. Zastupnici danas trebaju raspraviti i izmjene Zakona o USKOK-u. Hrvatski sabor, koji prema ranijim planovima, 12. sjednicu treba okončati ovaj tjedan, očekuje rasprava o još 20-ak točaka među kojima i izvješća o nalazima Državne revizije.

ZAGREB - Rad danas nastavlja Istražno povjerenstvo za riječki "Viktor Lenac", a svjedočit će riječka sutkinja Goranka Lovrić koja je potpisala uknjižbu "Lenca" na pomorsko dobro, i Darko Topol iz tvrtke Codex Sortium koji će rekonstruirati stjecanje "Lenčevih" dionica. U četvrtak će pred istražnim povjerenstvom svjedočiti prvi ljudi bivše vlasti - Ivica Račan, Slavko Linić i Mato Crkvenac.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je jučer da bi novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji mogao biti prihvaćen u drugoj polovici godine, nakon što se definira stajalište prema terapijskom kloniranju. Dileme oko terapijskog kloniranja, a ne javni pritisci, glavni su razlog što je prijedlog zakona bio povučen iz procedure, rekao je Ljubičić nakon sjednice Upravnog odbora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ministar zdravstva istaknuo je da "ako je bilo nezakonitih radnji u vezi s prodajom jajnih stanica, sud će identificirati krivce i kazniti ih, a da se to ne bi ponavljalo nužno je donijeti novi zakon koji će precizno definirati medicinski potpomognutu oplodnju".

ZAGREB - Vladin Savjet za nacionalne manjine donio je jučer odluku o raspodjeli proračunskih sredstava nacionalnim manjinama, po načelu svakome 10 posto više novca nego lani. Riječ je o 24,5 milijuna kuna osiguranih u ovogodišnjem državnom proračunu za nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina. Najviše proračunskog novca, 6, 4 milijuna kuna dobili su Srbi - Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko narodno vijeće, Srpski demokratski forum, Zajedničko vijeće općina iz Vukovara i Narodno vijeće Srba. Talijani su dobili 5,1 milijun kuna, Mađari 2,7, Česi 2,4 milijuna, Romi 1,2, Slovaci oko milijun kuna kao i Rusini i Ukrajinci. Bošnjaci su dobili oko 850 tisuća kuna, Albanci oko 559, Makedonci, Slovenci i Crnogorci oko 500, Nijemci i Austrijanci oko 470, a isti su iznos dobili i Židovi. Bugari su dobili 48.000 kuna, Poljaci 37.000, a Rusi 32.000 kuna.

ZAGREB - Predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković izjavio je jučer da će HDZ-u dati još jednu šansu da žurno ispoštuje stavke iz sporazuma između te dvije stranke, jer će u protivnom, tvrdi, biti prisiljen raskinuti sporazum i uskratiti potporu Vladi. "Ako sve bude riješeno sukladno dogovoru nastavit ću potporu, u protivnom nemam izbora", izjavio je Tanković Hini, komentirajući odluku Izvršnog odbora stranke od prije tri dana, koji ga je pozvao da, zbog loše dinamike provedbe sporazuma, uskrati potporu HDZ-ovoj Vladi. Izvršni odbor SDA Hrvatske nepovoljnim ocjenjuje ponašanje Vlade o rješavanju pitanja državljanstva za oko 200 Bošnjaka, koji, kaže Tanković, unatoč brojnim obećanjima još nisu dobili Domovnice. Riječ je o Bošnjacima iz Vojnića, Cetingrada, Slunja Topuskog, Gunje, Drenovca i još nekih mjesta.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas se otvara Međunarodni sajam Sporta i nautike, na kojem, u deset sajamskih paviljona, sudjeluje više od 350 domaćih i inozemnih izlagača. Uz ostalo bit će izloženo više od 200 primjeraka vrhunskih modela plovila. Ovogodišnji sajam, koji će otvoriti ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, odvija se pod sloganom "Zaplovite s najboljima", a predstavlja vodeći poslovni i marketinški događaj nautičke branše u zemljama jugoistočne Europe. Na sajmu će nastupiti vodeće svjetske i domaće tvrtke koje će prezentirati trendove i nove programe nautičke i sportske opreme te pokazati u kojem smjeru kreće sportsko-nautička industrija.

ZAGREB - Najvećem hrvatskom osiguravatelju Croatia osiguranju na prigodnoj će svečanosti biti uručen međunarodni certifikat Lloyds Registera za sustav upravljanja kvalitetom u životnim osiguranjima prema normi ISO 9001:2000. Riječ je o prvom takvom certifikatu koji se uručuje jednom hrvatskom osiguravatelju.

ZAGREB - "Socijalni nauk Crkve kao ponuda", naziv je tribine Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, koje se već osmu godinu u korizmeno vrijeme održavaju u Zagrebu, a koju je sinoć otvorio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić. Naglasio je kako se od Crkve očekuje da počne angažiranije djelovanje na socijalnom nauku, te da bi ona mogla pomoći suočavanju s nepravdom i uspostavom toliko željenog mira među narodima. Dodao je da Crkva ne može ostati ravnodušna na zbivanja u društvu. Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, Gordan Črpić rekao je da Hrvatska, kao i većina tranzicijskih zemalja, mora njegovati tradicionalne vrijednosti, od kojih je na prvom mjestu obitelj, odnosno zaštita obitelji i njezina daljnja promocija. Govorio je i o djelovanju hrvatskih medija, ocjenivši da su mediji često u funkciji širenja vjerske netrpeljivosti i netolerancije. Svoje tvrdnje potkrijepio je medijskim praćenjem pitanja rada nedjeljom kakvim ga vidi Crkva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙