FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska pozvana na punu suradnju s Haagom

BRUXELLES, 21. veljače 2005. (Hina) - Luksemburški ministar vanjskihposlova Jean Asselborn pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatskevlasti da učine sve kako bi uspostavile "stopostotnu suradnju" sHaškim sudom.
BRUXELLES, 21. veljače 2005. (Hina) - Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatske vlasti da učine sve kako bi uspostavile "stopostotnu suradnju" s Haškim sudom.

"Preostalo nam je još nekoliko tjedana. Hrvatske vlasti se moraju angažirati i pokazati da postoji stopostotna suradnja s Haškim sudom", rekao je Asselborn, predsjedatelj Vijeća EU-a, po dolasku na sastanak europskih ministara vanjskih poslova.

"Sada je ključni trenutak. Hrvatska vlada vrlo dobro zna da nakon izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte mora djelovati", rekao je Asselborn.

Britanski ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je da što prije general Ante Gotovina bude u Haagu, to će prije Hrvatska otpočeti proces pristupa EU-u.

"Britanija, kao što znate, predvodi one koji se zauzimaju da Hrvatska uđe u EU, ali i ona koja prva traži da Hrvatska u potpunosti ispunjava svoje obveze prema Haškom sudu. Kao što sam rekao premijeru (Ivi) Sanaderu, što Gotovina brže bude u Haagu, tim ćemo brže Hrvatsku moći smjestiti u EU, gdje joj i mjesto", rekao je MacShane hrvatskim novinarima.

Ministri vanjskih poslova EU-a okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, na kojem će, između ostaloga, razgovarati o pregovaračkom okviru za Hrvatsku i njezinoj suradnji s Haškim sudom. Ministri neće donositi nikakve odluke o Hrvatskoj, a konačna odluka hoće li pregovori početi 17. ožujka trebala bi biti donesena dan ranije, 16. ožujka, na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Očekuje se da će Vijeće u zaključcima još jednom pozvati Hrvatsku da što prije locira i preda Haškom sudu odbjeglog generala Gotovinu.

"Puna i bezuvjetna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje bitan zahtjev za nastavak približavanja EU-u. Vijeće je pozvalo Hrvatsku da poduzme potrebne korake za punu suradnju s ICTY-em i ponovilo da zadnji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Haag što je prije moguće", kaže se u nacrtu zaključaka pripremljenim za ministarski sastanak.

Prema nacrtu zaključaka, Vijeće bi trebalo pozdraviti prijedlog pregovaračkog okvira za Hrvatsku i pozvati "nadležna tijela da ispitaju taj prijedlog kako bi se postigla suglasnost o okviru s ciljem otvaranja pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, bude li Hrvatska u potpunosti surađivala s ICTY-em - kao što je odlučilo Europsko vijeće 16. i 17. prosinca 2004.".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙