FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Komentirajući najavu predsjednika Stjepana Mesića da će se do 17. ožujka uhititi ili bar locirati mjesto boravka odbjeglog generala Ante Gotovine, predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je ustvrdio da je to ambiciozno obećanje i dodao kako bi želio vjerovati da se to može i ostvariti. Na konferenciji za novinare je istaknuo da podupire politiku sadašnje Vlade s tim u vezi, pa i njezinu suradnju sa stranim obavještajnim službama ako će to pomoći odlasku Gotovine u Haag.

ZAGREB - Demokratski centar (DC) poslat će idući tjedan u saborsku proceduru prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kako bi se što prije zakonski upotpunila "pravna praznina". Država nema nikakav nadzor nad humanom reprodukcijom, rekla je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt na današnjoj konferenciji za novinare, ističući da je ona postala područje "velikog biznisa i sive ekonomije u kojemu se vrti više stotina milijuna eura". Rasprava o tom pitanju u medijima je netolerantna i neprimjerena, istaknula je Vesna Škare Ožbolt, dodajući kako ona rezultira podjelom ljudi na dva tabora - sekularni i vjerski, što Hrvatsku vraća u srednji vijek.

ZAGREB - Glavni odbor Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas je oštro osudio "svako miješanje vjerskih zajednica i javnih vlasti u pravo odlučivanja žena o vlastitom potomstvu". U priopćenju SSSH ističe se da je neprihvatljivo svako uplitanje u pravo izbora žene o odustajanju od donošenja na svijet željenog ili neželjenog djeteta. Najnovije inicijative iz vjerskih i Vladinih krugova, s ciljem donošenja zakona kojim bi se restriktivno reguliralo pravo na pobačaj, "kulturološki su i socijalni korak unazad za Hrvatsku".

SIBINJ/SLOBODNICA - U Sibinju nedaleko od Slavonskog Broda danas je prigodno obilježena 70. godišnjica sibinjskih žrtava, te proslavljen Dan općine i Osnovne škole Ivana Mažuranića. U nazočnosti pokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa i ostalih uglednika, mještani Sibinja i okolnih mjesta prisjetili su se tragedije koja se dogodila 19. veljače 1935. godine, kada su jugoslavenski žandari ubili osmoricu seljaka zato što su se pobunili protiv ondašnjeg režima. Vladimir Šeks otvorio je u obližnjoj Slobodnici obnovljenu zgradu područne osnovne škole u koju ide stotinjak djece.

ZAGREB - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) najavila je danas da će u Vukovaru 19. ožujka održati XI. konferenciju na kojoj će se raspravljati o prijedlogu zakona o područjima od posebnoga državnog interesa i gospodarskom oživljavanju tih područja, osobito Vukovara. Pokroviteljica Konferencije ZPH bit će potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Zajednice Josip Kompanović, ističući da je u tim područjima stopa nezaposlenosti viša od 50 posto, odlaze mladi školovani ljudi, pada natalitet.

ZAGREB - Članovi Hrvatskoga društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma upozorili su večeras kako "neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata, niti da ih se unaprijed osuđuje i proglašava zločincima bez suđenja". "Nećemo dopustiti da neki karijeristički hohštapleri iz vlasti nude u zatvore naše velikane", rekao je dopredsjednik Društva Đuro Perica u povodu 15. obljetnice njegova osnutka. U komunističkom razdoblju za ideju nezavisne Hrvatske robijalo je 150.000 Hrvata s područja bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik Društva Marko Veselica.

ŠIBENIK - U sklopu programa poticanja poljoprivredne proizvodnje, Šibensko-kninska županija vinogradarima je podijelila više od 150 tisuća sadnica vinove loze, a podjela sadnica maslina tek je počela, istaknuo je danas župan Duje Stančić, koji je posjetio Ivana Džapu, jednog od najvećih vinogradara u toj županiji. Samo ovog vikenda bit će podijeljeno novih 20 tisuća sadnica", rekao je župan, ističući da je, uz turizam, poljoprivredna proizvodnja nedvojbeno bitna odrednica razvoja Šibensko-kninske županije.

ZAGREB - Treći trodnevni međunarodni dani marketinga "Prime 2005.", završili su danas u Zagrebu. Na manifestaciji je održano četrdesetak stručnih predavanja najpoznatijih hrvatskih i svjetskih stručnjaka marketinške industrije čime se "Prime" isprofilirao u najznačajniji stručni i edukacijski događaj takve vrste u Hrvatskoj, priopćio je organizator.

DUBROVNIK - U palači Ranjina u Dubrovniku večeras je otvorena izložba fotografija "Lica Gambije" autora Zorana Marinovića. Na 40-ak odabranih fotografija velikoga formata predstavljena je ta siromašna zapadnoafrička država, te njezini običaji i kultura. Izložbu je otvorio veleposlanik Gambije u Velikoj Britaniji Gibril Seamam Joof. Zoran Marinović snimio je nekoliko dokumentarnih filmova, a autor je i nekoliko desetaka reportaža iz afričkih i azijskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙