FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Sve više dokaza da Gotovina nije u RH

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - "Imamo sve više dokaza da (generalAnte) Gotovina nije u Hrvatskoj", izjavio je predsjednik RepublikeStjepan Mesić u intervjuu objavljenom u petak.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - "Imamo sve više dokaza da (general Ante) Gotovina nije u Hrvatskoj", izjavio je predsjednik Republike Stjepan Mesić u intervjuu objavljenom u petak.

"Vjerujem da će pregovori početi 17. ožujka bez obzira na sve pritiske, no očito je da nismo bili učinili sve što je bilo potrebno", rekao je Mesić u intervjuu Vjesniku, objavljenom uoči njegove inauguracije na dužnost Predsjednika Republike u petak u podne.

Mesić je istaknuo kako je potpuno uvjeren da nitko visokopozicioniran u vlasti ne stoji iza prikrivanja boravišta generala Gotovine. "Haaško tužiteljstvo sumnja iz drugih razloga. Naime, ako je netko prije skrivao nekog bjegunca od Haškog suda, gdje piše da sada ne radi to isto. U tome je cijeli problem", smatra Predsjednik.

Na pitanje što se uopće može učiniti u sljedećih 30 dana, predsjednik Mesić je odgovorio: "Prvo moramo dati dokaze da smo učinili sve u procesuiranju onih koji su prikrivali dosadašnje haške bjegunce, a kao drugo moramo dati dokaze da smo poduzeli sve kako bismo otkrili boravište generala Gotovine ako je u Hrvatskoj, ili bilo kakve dokaze da se nalazi izvan Hrvatske".

Na pitanje je li mu na Vijeću za nacionalnu sigurnost podastrt ijedan novi dokaz, Mesić je rekao: "Imamo sve više dokaza da Gotovina nije u Hrvatskoj", kazao je. Dometnuo je da će, pokaže li se drukčije, javnost biti obaviještena. "Sada je posao u punom jeku."

Predsjednik Mesić je negativno odgovorio na pitanje ima li Hrvatska, u suradnji sa stranim obavještajnim službama, dokaze gdje je Gotovina, ako nije u Hrvatskoj. "Suradnju sa stranim obavještajnim službama sada smo intenzivirali. Ne bih htio nikoga imenovati, ali moram i to reći - neke su strane obavještajne službe surađivale više, neke manje. Sada surađuju sve."

Smatra da bi za Hrvatsku posljedice neulaska u EU u planiranim rokovima bile velike, jer bi se odgodilo korištenje strukturalnih fondova koje dobivaju nove članice ulaskom u EU, zaustavilo bi se aktiviranje gospodarstva i ukupan razvoj, a zemlja bi ostala i bez novog kapitala i tehnologije.

Predsjednik je istaknuo da Vlada poduzima sve da pregovori s EU započnu, a najavio je i da će osobno lobirati kako bi oni ipak počeli 17. ožujka.

Kako imam dobre odnose s mnogim šefovima država, osobno ću ih kontaktirati i pokušati objasniti hrvatske stavove i našu poziciju, istaknuo je. "Jer ako je itko veliki pobornik europskog udruživanja, onda je to Hrvatska."

Rekao je da u slučaju izostanka pregovora neće doći do prijevremenih izbora. Do njih će doći će ako ne riješimo probleme više od 320.000 nezaposlenih, ne aktiviramo gospodarstvo, ne procesuiramo kriminal iz pretvorbe, ocijenio je predsjednik Republike Stjepan Mesić u intervjuu Vjesniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙