FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na CBR-u u Muenchenu najavljena skora izmjena uredbe za strana plovila u Hrvatskoj

MUENCHEN-HrvatskaNa CBR-u u Muenchenu najavljena skora izmjena uredbe za strana plovila u HrvatskojMUENCHEN, 19. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska će Vlada najvjerojatnijeza 20-ak dana izmijeniti dijelove važeće uredbe za dolazak stranihplovila za razonodu i sport u Hrvatsku zbog primjedbi stranihnautičara i vlasnika brodova, posebno onih iz Njemačke, najavio je usubotu državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitkaBranko Bačić.
MUENCHEN, 19. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska će Vlada najvjerojatnije za 20-ak dana izmijeniti dijelove važeće uredbe za dolazak stranih plovila za razonodu i sport u Hrvatsku zbog primjedbi stranih nautičara i vlasnika brodova, posebno onih iz Njemačke, najavio je u subotu državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić.

Bačić, državni tajnik za more, u subotu je održao tiskovnu konferenciju na turističkom sajmu 36. CBR-u 2005. u Muenchenu.

Bačić je objasnio da je navedena uredba izazvala nezadovoljstvo među stranim gostima budući od 12. siječnja ove godine svi moraju za plovidbu hrvatskim morem kupiti godišnju vinjetu te odmah prijaviti popis putnika/posade koja će tijekom godine boraviti na brodu.

Ta se posada po vazećoj uredbi mogla mijenjati dva puta godišnje, a izmjene će ići u smjeru da se osobe mogu prijavljivati kako dolaze tijekom godine, a ne odmah pri kupnji vinjete. Uz to, dodao je Bačić, povećat će se i postotak broja osoba koje mogu tijekom godine boraviti na brodu iznad njegovog kapaciteta, što će sada iznostiti 30 posto.

U vezi nautičkog turizma, Bačić je naglasio da ovogodišnja ulaganja za uređenje i podizanje standarda ACI-jevih marina iznose oko 15 milijuna kuna. Kazao je i da resorno ministarstvo u suradnji sa strukovnim udrugama izrađuje Strategiju razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj kako bi se konačno utvrdila granica njegova razvoja s obzirom na zaštitu hrvatskog akvatorija. U toj će strategiji, kazao je, biti definirano i mjesto ACI-ja kao državnog sustava marina.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić je na tiskovnoj konferenciji, osim novosti u hrvatskoj turističkoj ponudi za ovu godinu, istaknuo i ovogodišnja ulaganja od oko 300 milijuna eura u hotelske, kamp i druge smještajne kapacitete te u sadržaje ponude, koja će podići i njezinu kvalitetu.

Mičić je posebno naglasio i ulaganja u cestovnu infrastrukturu, kazavši da će do ljeta u Hrvatskoj u promet biti pušteno novih 50 kilometara dionica autocesta. Nove autoceste su i najviše zanimale okupljenih 50-ak njemačkih novinara jer oko 70 posto njemačkih turista u Hrvatsku dolazi cestama i individualno.

Pitanja je bilo i oko razvoja golfa u Hrvatskoj, na što je Mičić odgovorio da se u tom segmentu malo zaostaje, ali da će se stvari ubrzati zbog povećeg zanimanja investitora. Najavio je i skoro osnivanje državne tvrtke Golf-projekt koja će se baviti pripremom zemljišno-vlasničke dokumentacije i izdavanjem lokacijskih dozvola za golf terene.

Muenchenski sajam CBR ove je godine okupio 1.200 izlagača iz 70 zemalja svijeta, zemlja partner je Italija, a za Hrvatsku je sajam posebno značajan jer je oko 40 posto od ukupno 1,6 milijuna Nijemaca, koliko ih je lani bilo u Hrvatskoj, došlo iz Bavarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙